17 lipca 2015

Amerykańskie ciastka z kawałkami czekolady


Słynne amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady. Kruche brzegi i lekko ciągnący środek. W piekarniku rozrastają się na boki i pięknie rumienią. Najlepiej smakują ze szklanką mleka. Polecam!



 Składniki: (na 12 dużych ciastek)

100 g miękkiego masła
100 g cukru trzcinowego
50 g cukru białego
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g czekolady deserowej


Przygotowanie: 

Miękkie masło utrzeć w misce z dwoma rodzajami cukru. Następnie dodać jajko i ekstrakt z wanilii, miksować. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, krótko zmiksować do połączenia składników. Na koniec wmieszać pokrojoną w drobną kostkę czekoladę deserową (1/4 odstawić na bok). 

Z ciasta uformować 12 równych kulek, spłaszczyć je delikatnie w dłoniach i umieścić na dwóch płaskich i dużych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (po 6 sztuk na blaszce). Uwaga! Pamiętajcie o zachowaniu sporych odległości pomiędzy ciasteczkami- rozpłyną się na boki podczas pieczenia. Do każdego wcisnąć po kilka kawałków odstawionej wcześniej czekolady. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 12-14 minut, aż brzegi ładnie się zarumienią. Wyjąć i dopiero po wystudzeniu, gdy ciastka stwardnieją, ściągnąć je z blaszki. W taki sam sposób upiec drugą turę. Ciastka można przechowywać w zamkniętym pojemniku/ puszce. Smacznego!

3 komentarze: