30 lipca 2015

Babeczki z masłem orzechowym

  

Maślane babeczki z dużą ilością mojego ulubionego masła orzechowego. Pokryte słodką polewą orzechową i obsypane prażonymi orzeszkami. Warte wypróbowania!


Składniki: (na 12 sztuk) 

Ciasto:
120 g miękkiego masła
60 g masła orzechowego
120 g cukru
szczypta soli
2 jajka
140 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mleka

Polewa orzechowa:
100 g masła orzechowego
3 łyżeczki płynnego miodu
1-2 łyżki mleka

Dodatkowo:
100 g masy krówkowej z puszki (do nadziania)
50 g orzeszków ziemnych, prażonych
2 kostki gorzkiej czekolady, startej


Przygotowanie:

Ciasto: Miękkie masło i masło orzechowe umieścić w misce, ubić z cukrem i solą. Następnie dodawać po jednym jajku, miksować. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wlać łyżkę mleka, krótko zmiksować. 


Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Łyżeczką nałożyć trochę ciasta, zrobić wgłębienie, w które włożyć odrobinę masy krówkowej z puszki. Przykryć resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C 20 minut do zezłocenia i wyrośnięcia. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika ora formy i umieścić na kratce do studzenia.

Polewa orzechowa: Masło orzechowe wymieszać z miodem i mlekiem do uzyskania gęstej polewy. Rozsmarować ją na ostudzonych babeczkach.

Posypać prażonymi orzeszkami ziemnymi i startą gorzką czekoladą. Smacznego! 


4 komentarze:

  1. Wspaniałe. Bardzo lubię orzechowe smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe. Bardzo lubię orzechowe smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne babeczki, i jakie ładne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z masłem orzechowym?! Dawaj mi tu jedną! :D
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń