Maślane babeczki z dużą ilością mojego ulubionego masła orzechowego. Pokryte słodką polewą orzechową i obsypane prażonymi orzeszkami. Warte wypróbowania!
Składniki: (na 12 sztuk)
Ciasto:
120 g miękkiego masła
60 g masła orzechowego
120 g cukru
szczypta soli
2 jajka
140 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
60 g masła orzechowego
120 g cukru
szczypta soli
2 jajka
140 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
Polewa orzechowa:
100 g masła orzechowego
3 łyżeczki płynnego miodu
1-2 łyżki mleka
3 łyżeczki płynnego miodu
1-2 łyżki mleka
Dodatkowo:
100 g masy krówkowej z puszki (do nadziania)
50 g orzeszków ziemnych, prażonych
2 kostki gorzkiej czekolady, startej
Przygotowanie:
50 g orzeszków ziemnych, prażonych
2 kostki gorzkiej czekolady, startej
Przygotowanie:
Ciasto: Miękkie masło i masło orzechowe umieścić w misce, ubić z cukrem i solą. Następnie dodawać po jednym jajku, miksować. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wlać łyżkę mleka, krótko zmiksować.
Polewa orzechowa: Masło orzechowe wymieszać z miodem i mlekiem do uzyskania gęstej polewy. Rozsmarować ją na ostudzonych babeczkach.
Posypać prażonymi orzeszkami ziemnymi i startą gorzką czekoladą. Smacznego!
Wspaniałe. Bardzo lubię orzechowe smaki :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe. Bardzo lubię orzechowe smaki :-)
OdpowiedzUsuńPyszne babeczki, i jakie ładne :)
OdpowiedzUsuńZ masłem orzechowym?! Dawaj mi tu jedną! :D
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/