13 lipca 2019

Bułki fitness


Zdrowe, domowe bułki fitness z dużą ilością nasion, pieczone tylko na mące pszennej pełnoziarnistej. Jedne z moich ulubionych! Są ciężkie, mają zwarty miąższ i przyjemnie chrupią pod zębami. W przepisie wykorzystujemy naprawdę sporo maślanki, która przedłuża świeżość i wilgotność bułek. Do wypróbowania, obowiązkowo! ;)


Składniki: (na 8-9 sztuk) 

Ciasto:
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki miodu
50 ml letniej wody
400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki słonecznika 
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki sezamu
2 łyżki pestek dyni
300 ml letniej maślanki

Posypka:
po 1 łyżce: otrębów, słonecznika, siemienia lnianego, sezamu i pestek dyni

Dodatkowo:
zimna woda


Przygotowanie:

Ciasto: Drożdże wraz z miodem rozpuścić w letniej wodzie. Dodać 2 kopiaste łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut do ruszenia drożdży. 

Mąkę wymieszać z solą i wszystkimi nasiona. Wlać letnią maślankę i wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić mikserem z hakiem do uzyskania zwartego, ciemnego i delikatnie lepkiego ciasta. Pozostawić je w misce przykrywając folią spożywczą, schować do lodówki na całą noc (8-10 godzin).


Po tym czasie ciasto krótko zagnieść na blacie i rozwałkować na grubość 1,5-2 cm. Nożem pokroić na trójkąty (otrzymamy 8-9 sztuk). 

Przygotować dwa głębokie talerze. Jeden napełnić zimną wodą, do drugiego wsypać wymieszane ziarna (po łyżce z każdego rodzaju).


Bułki zanurzyć z jednej strony najpierw w zimnej wodzie, następnie w posypce z ziaren. Umieścić na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na 60 minut.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 15 minut do delikatnego wyrośnięcia i zarumienienia. Wyjąć i wystudzić na kratce. Smacznego!

14 komentarzy:

  1. cudownie wyglądają te bułeczki. Koniecznie muszę wypróbować, patent z maślanką mnie kupił :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj nie pogardziłabym taką kanapką na żaden posiłek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyjdą z mąki orkiszowej��

    OdpowiedzUsuń
  4. W mojej ukochanej piekarni są takie bułki. Kupuję tylko je już od kilku lat. Teraz w końcu mogę spróbować upiec je sama :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy zamiast świeżych drożdży można dac instant

    OdpowiedzUsuń
  6. I zamiast maślanki jogurt grecki?

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialne są te bułki. Teraz tylko lenistwo może mnie zmusić do kupienia innych w piekarni :D

    OdpowiedzUsuń