17 lipca 2019

Czekoladki Reese's


DomoweDomowe czekoladki Reese's w nieco zdrowszej odsłonie- z gorzką czekoladą i miodem, tylko z trzech składników. Jedna taka czekoladka ma naprawdę sporo kalorii, więc nie rozpędzajmy się za bardzo ;). To świetny pomysł na przekąskę w ciągu dnia, jednak trzeba zachować umiar. Zarówno gorzka czekolada, orzechy, jak i miód są bardzo kaloryczne- warto mieć to na uwadze. 


Składniki: (na ok. 12 sztuk)

200 g masła orzechowego (zwykłego lub z kawałkami orzeszków tzw. crunchy)
50 g miodu
200 g gorzkiej czekolady


Przygotowanie:

Masło orzechowe dobrze wymieszać z miodem. Czekoladę posiekać, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.  
Na dno papilotek na pralinki nałożyć łyżeczkę rozpuszczonej czekolady i rozsmarować ją również na bokach. Schłodzić w lodówce do zastygnięcia.

Czekoladki wypełnić masłem orzechowym z miodem, przykryć resztą czekolady. Ponownie schłodzić do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem delikatnie oddzielić papierki od czekoladek. Smacznego!


Rady:
  • w mniej zdrowszej wersji gorzką czekoladę można zastąpić czekoladą mleczną lub mieszanką mlecznej z deserową. Miód natomiast można zamienić na cukier puder.
  • z przepisu otrzymamy 12 pralinek o dolnej średnicy ok. 3,5 cm. Korzystając z mniejszych foremek, składników wystarczy na więcej czekoladek.

15 komentarzy:

  1. Moja miłość! Kocham Reese's <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Super! Zachęcam również do podzielenia się zdjęciem ;D

      Usuń
  3. Mmmm pyszności, aż chciałoby się zjeść tak do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj będę robić. dobrze, że takie składniki zawsze mam w domu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ ostatnio aktywnie się na blogu zrobiło. Super! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam te czekoladki. Będę robić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. OMG! Smakują jak prawdziwe <3

    OdpowiedzUsuń