27 lipca 2015

Placuszki jabłkowo-owsiane


Bardzo je lubię. Są wilgotne, słodkie i pyszne same w sobie- nie potrzeba do nich dodatków. Przepis, jak to przy placuszkach bywa, jest bardzo prosty, składniki również łatwo dostępne. Nic tylko przygotować na jutrzejsze śniadanie!


Składniki: (na 7 sztuk)

1 średnie jabłko (ok. 200 g)
1 jajko
szczypta soli
2 łyżeczki syropu klonowego
40 g mąki owsianej
2 łyżki płatków owsianych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
odrobina oleju do natłuszczenia patelni


Przygotowanie:

Jabłko umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce. Jajko roztrzepać w misce za pomocą trzepaczki. Dodać wszystkie pozostałe składniki (razem ze startym jabłkiem) i dobrze wymieszać. Na rozgrzaną patelnię natłuszczoną odrobiną oleju nakładać porcje ciasta (1 placuszek= 1 łyżka masy). Smażyć z obu stron do zarumienienia (obracać łopatką). Podawać na ciepło. Smacznego!

Rady:
  • mąkę owsianą można zrobić samemu mieląc płatki owsiane na pył, np. w młynku do kawy, malakserze itp.
  • syrop klonowy można zastąpić miodem lub pominąć- same jabłko nadaję już słodyczy placuszkom.

3 komentarze: