19 maja 2019

Babeczki sernikowo-jagodowe


Po prostu doskonałe! Idealnie słodkie, puszyste, z pyszną jagodową nutką w środku oraz na wierzchu. Ciekawym patentem jest ciasteczkowo-maślany spód pod babeczkami. Przepis pochodzi z książki "Sezonowe słodkości "- Wilson Jemma. Wprowadziłam kilka większych zmian i przede wszystkim upiekłam babeczki z połowy składników, gdyż z przepisu autorki otrzymujemy aż 24 sztuki! Polecam serdecznie! ;)


Składniki: (na 12 sztuk)

Maślana baza herbatnikowa:
25 g masła
80 g herbatników
1/2 łyżki miodu

Ciasto:
125 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
125 g cukru
135 g miękkiego masła
2 jajka
skórka otarta z 1/2 cytryny+ 1 łyżka soku
2 łyżeczki mleka

Dodatkowo:
200 g jagód ze słoika

Krem mascarpone:
75 g miękkiego masła
125 g serka mascarpone
150 g cukru pudru
30 g mąki kokosowej


Przygotowanie:

Maślana baza herbatnikowa: Masło rozpuścić w garnuszku. Wraz z herbatnikami i miodem zmielić w malakserze na mokry piasek. Do każdej papilotki nałożyć łyżeczkę masy ciasteczkowej i dobrze docisnąć, tworząc podstawy babeczek.

Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cukrem. Dodać miękkie masło, jajka, skórkę oraz sok z cytryny, a także mleko. Całość zmiksować do połączenia i uzyskania jednolitej gęstej masy.

Tak przygotowane ciasto nakładać do papilotek z bazą herbatnikową do ich 2/3 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez 20 minut. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, a po chwili przenieść na kratkę do wystudzenia. Po wystudzeniu nożykiem wydrążyć odrobinę środków (patrz zdjęcie poniżej).


Krem mascarpone: Miękkie masło zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem do połączenia. Jeśli krem będzie za rzadki, dodać do niego 30 g mąki kokosowej, która go zagęści. 

Ostudzone babeczki nadziać od góry odsączonymi z nadmiaru soku jagodami ze słoika. Wierzch wysmarować kremem. Udekorować pozostałymi jagodami, które rozgnieść widelcem na papkę. Smacznego! ;)

Rady:
- Autorka przepisu podaje w książce nieco inną wersję kremu. Krem zmodyfikowałam, gdyż dla mnie byłby za słodki (na 150 g masła i 240 g mascarpone jest aż 840 g cukru pudru!!). Zmniejszyłam ilość cukru pudru prawie trzykrotnie, a w celu zagęszczenia kremu dodałam mąkę kokosową.

12 komentarzy: