1 sierpnia 2015

Jogurtowe placuszki śniadaniowe z owocami



Placuszki na jogurcie naturalnym jak najlepsze amerykańskie pancakes. Puszyste, złociste, podane z ulubionymi owocami. Polecam na śniadanko lub do pudełeczka na drugie śniadanie do pracy!


Składniki: (na 14 sztuk)

Placuszki:
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki cukru
200 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki oleju rzepakowego + odrobina do natłuszczenia patelni
150 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do podania:
ulubione owoce
jogurt naturalny


Przygotowanie:

Placuszki: Jajka roztrzepać w misce, dodać wszystkie pozostałe składniki wraz z przesianą mąką i krótko zmiksować do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Na rozgrzaną patelnię delikatnie natłuszczoną olejem nakładać porcje ciasta (1 placuszek = 1 - 1,5 łyżki ciasta). Placuszki smażyć z obu stron do zarumienienia, obracać podważając łopatką. Podawać na ciepło z ulubionymi owocami i jogurtem naturalnym. Świetnie sprawdzi się również miód lub syrop klonowy. Smacznego!



3 komentarze:

  1. Mojej młodej na pewno się spodobają, uwielbia wszelkiego rodzaju placki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A można zastąpić mąkę pszenną inną np. Jaglana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! Ryżowa czy też żytnia lub pełnoziarnista będzie okey ;) Trzeba jednak wziąć poprawkę na ilość mąki- każda inaczej chłonie płyny.

      Usuń