20 września 2015

Chałka


Niektórzy lubią z kruszonką, inni z makiem, a jeszcze innym wystarczy sam cukier puder na górze. Jedno jest pewne... chałka była, jest i będzie jednym z ulubionych rodzajów słodkiego pieczywa. Mięciutka, puchata, niezwykle aromatyczna i maślana bułka zaplatana w warkocz. Doskonała na śniadanie ze szklanką ciepłego mleka. Polecam!


Składniki: (na 2 chałki)

Rozczyn drożdżowy:
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
100 ml ciepłego mleka
70 g mąki pszennej

Ciasto:
cały powyższy rozczyn
500 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
150 ml ciepłego mleka
100 g cukru
szczypta soli
2 jajka
100 g masła, stopionego i przestudzonego

Maślana kruszonka:
30 g zimnego masła
30 g cukru
50 g mąki pszennej

Dodatkowo:
1 jajko 
1 łyżka mleka


Przygotowanie:

Rozczyn drożdżowy: Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku, wsypać przesianą mąką i wymieszać do połączenia. Mieszankę odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do zwiększenia objętości.


Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać mleko, cukier, sól, jajka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Całość wyrobić mikserem z hakiem wlewając pod koniec partiami stopione i przestudzone masło. Wyrabianie potrwa dobre kilka minut. Następnie przykryć miskę ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce bez przeciągów na 60 minut do wyrośnięcia. 

Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i krótko zagnieść na stolnicy oprószając mąką. Podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować długi wałeczek. Zapleść dwa warkocze (3 wałeczki na jedną chałkę). Chałki umieścić na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 45 minut do napuszenia.

Maślana kruszonka: Wszystkie składniki szybko rozetrzeć palcami na sypką kruszonkę.

Chałki wysmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka, posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30-35 minut do zezłocenia. Wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. z dżemem, masłem lub ze szklanką gorącego mleka. Smacznego!

3 komentarze: