19 września 2015

Chleb wiejski z sokiem warzywnym

 
Wyśmienity chlebek, chrupiący z zewnątrz, mięciutki w środku. Sok warzywny nadaje mu nie tylko pięknego, czerwonego kolorku, ale i niepowtarzalnego smaku i zapachu :) Serdecznie polecam!


Składniki:

400 g mąki pszennej chlebowej 
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
120 ml soku z warzyw (użyłam pomidorowego)
100 ml wody
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli


Przygotowanie:

Wszystkie składniki dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Uformować z niego kulę, przykryć ściereczką i odstawić na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami i uformować w podłużny bochenek. Umieścić go w oprószonej mąką podłużnej formie (keksówce). Odstawić w cieple na około 1 godzinę do napuszenia.

Tak przygotowany chlebek piec w 200 st.C przez około 30 minut. Upieczony wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestudzenia na kratce. Smacznego!
 
Inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi

1 komentarz:

  1. Dziekuje za ten przepis! Wlasnie upieklam ten chleb! Jest super smaczny! Troche zmodyfikowalam przepis - zamiast wedzonej papryki uzylam slodkiej oraz cala paczke suchych drozdzy. Moj sok pomidorowy to resztka zlendowanych pomidorow z puszki. Moj chleb wyszedl jasniejszy niz ten na zdjeciu. Jednakze, skorka chleba wyszla mi troche twardawa... Nastepnym razem musze nad tym popracowac.

    OdpowiedzUsuń