28 sierpnia 2019

Najzwyklejsze kruche ciasteczka maślane



Czasem mniej, znaczy więcej! Pamiętam jak dziś, gdy podczas wędrowania pomiędzy paryskimi uliczkami i próbowania francuskich specjałów w pobliskich piekarniach zachwyciłam się smakiem najzwyklejszego chrupkiego ciasteczka, gdzie smak i zapach masła do dziś śni mi się po nocach! Często wymyślamy, szukamy wypieków nie z tej planety, które zachwycą naszych domowników i gości. A wystarczy postawić na klasykę, która zawsze się obroni! Poniżej przepis właśnie na takie najprostsze, kruche ciasteczka maślane. Podstawowe składniki i bazowe proporcje 3:2:1 (mąka, masło, cukier puder). Z ciastem dobrze się pracuje pod warunkiem, że jest odpowiednio schłodzone. Ten przepis nigdy nie zawodzi! Upieczcie je ze swoimi pociechami :).


Składniki: (na ok. 40 sztuk)

300 g mąki pszennej (w wersji kakaowej 1-2 łyżki mąki zastąpić naturalnym kakao)
100 g cukru pudru (polecam 80 g cukru pudru i 20 g domowego cukru waniliowego zmielonego na puder)
szczypta soli
200 g zimnego masła
2 żółtka


Przygotowanie:

Mąkę i cukier puder wymieszać, przesiać na stolnicę (jeśli robimy ciemną wersję ciasteczek, dodajemy na tym etapie również kakao). Dodać sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło Posiekać całość nożem na kruszonkę. Dodać żółtka, zagnieść ciasto dłońmi w jednolitą kulę ciasta. Owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i schować do lodówki na 60 minut.


Po tym czasie rozwałkować na grubość 3-4 mm (podsypując minimalną ilością mąki) i za pomocą foremek wykrawać ciasteczka o dowolnym kształcie. Umieścić na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schować do lodówki, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C.

Ciasteczka piec w powyższej temperaturze przez około 10 minut, aż brzegi delikatnie się zarumienią. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Można oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w puszce lub pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu. Smacznego! 

Rady: 
  • tylko i wyłącznie masło! Żadne margaryny, miksy itp. 
  • masło i jajka powinny być zimne (z lodówki) 
  • jeśli chcecie przygotować jasne i ciemne ciasteczka, wystarczy, że składniki podzielicie na połowę. Z jednej połowy zagniećcie jasne ciasteczka, z drugiej natomiast część mąki zastąpcie kakao (zamiast 150 g mąki dajcie 140 g + 10 g kakao). 
  • czas pieczenia może się minimalnie różnić w zależności od grubości i wielkości ciasteczek.
  • ciastka można przechowywać przez długi okres czasu w zamkniętej puszce lub pojemniku.

15 komentarzy:

  1. Super ciasteczka, właśnie takie ciasteczka chodziły za mną od rana, do kawusi :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile dni mogą postać te ciastka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie do kilku tygodni w zamkniętym pojemniku/puszce. Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Około ile ciasteczek wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież jest napisane, że około 40 sztuk.

      Usuń
  4. Uwielbiam takie ciasteczko do kawy, ja pieke je zwlaszcza zima ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobię sobie takie, bo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najzwyklejsze ciasteczka są najlepsze jak się ma ochotę na coś słodkiego, a nie wiadomo na co ;) No i mają dużo masła - dodatkowa przewaga <3

    OdpowiedzUsuń
  7. A na jakiej funkcji grzania piec ? ;)

    OdpowiedzUsuń