14 września 2015

Tradycyjne bułki pszenne

 

Tradycyjne bułeczki z przedziałkiem wypiekane z mąki pszennej. Najprostsze, przygotowane z podstawowych składników. Mięciutkie w środku, delikatnie chrupiące z zewnątrz. Serdecznie polecam upiec z samego rana na śniadanko!


Składniki: (na 8 bułek)

15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml ciepłego mleka
180 ml ciepłej wody
500 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
10 g soli
1 jajko
2 łyżki oleju rzepakowego


Przygotowanie: 

Drożdże wkruszyć do miseczki, zasypać cukrem. Wlać ciepłe mleko, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Wsypać 70 g przesianej mąki pszennej i ponownie dokładnie wymieszać do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany. Rozczyn pozostawić na 20 minut do "ruszenia drożdży".



Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego wsypać resztę przesianej mąki (430 g), sól, wlać ciepłą wodę oraz wbić jajko. Całość wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (hakiem) do uzyskania jednolitego, sprężystego i delikatnie lepkiego ciasta. Pod koniec wyrabiania wlać ciepły olej rzepakowy (wcześniej go podgrzać). Przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jeśli w pomieszczeniu nie jest za ciepło (np. w zimie), czas wyrastania może się odrobinę wydłużyć. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką, krótko zagnieść dłońmi i podzielić na 8 równych części (po około 108 g). Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, oprószyć mąką. Ułożyć je na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczyć dłonią i pozostawić na 30 minut do napuszenia przykrywając ściereczką. 


Za pomocą końcówki drewnianej łyżki zrobić w bułeczkach przedziałek dociskając do samej blaszki (patrz zdjęcie powyżej). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 20 minut do delikatnego zarumienienia. Wyjąć i przenieść na kratce do studzenia. Smacznego!

46 komentarzy:

  1. Hej! Zaglądnęłam tu w końcu, bo obserwuję xD Tym razem skusiły mnie bułki... :D Bo sama chcę upiec jakieś pieczywko. Jak na razie piekłam pitę, chałkę i tortille. Szczerze, mówiąc nie wiedziałam, że to ty! Haha :D Przecież praktycznie się znamy xD Ja też lubię gotować i pichcić w kuchni, założyłam nawet kiedyś bloga, ale zostałam zmuszona do usunięcia, bo prowadzę czytadło fantasy i nie miałam na to niestety czasu :( ale nadal sobie gotuję. Może wypróbuję twój przepisik ;) Bardzo fajne zdjątka i opisy, nie jest monotonnie :D To weny twórczej pod każdym względem! :D Do następnego ;)
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super bułeczki! ;)

    Czy jeśli nie mam tego specjalnego haka do wyrabiania ciasta drożdżowego to ręcznie wyrabiać mogę, tak? ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie -> http://motylkowakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, chcę wlasnie upiec te bułeczki, mam suche drozdze (opakowanie 2g - pisze ze to na 500 g mąki) ile mam ich użyć? 7g czy 2g ?
    Dziekuje
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  4. nie jestem mocna w kucharzeniu , ale kiedy ujrzałam jak pewien niezbyt czysty pan maca bułki w sklepie ,postanowiłam że będę sama piekła ,dlatego cieszę się że trafiłam własnie tutaj ,przepis jest łatwy i przejrzysty ,myślę że sobie poradzę ,dziękuję .

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zrobiłam ciasto 😊 czekam aż wyrośnie i będę piec 😊 Uwielbiam tu zaglądać 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki, by wszystko poszło zgodnie z planem ;) Pozdrawiam! <3

      Usuń
    2. Wszystko poszło zgodnie z planem 😁 mąż i synek bardzo zadowoleni, strasznie smakowało 😊 nie mam teraz innego wyjścia jak piec im bułki 😊 pozdrawiam!

      Usuń
    3. To się cieszę :) Życzę smacznego! <3

      Usuń
  6. w weekend spróbuję. mam nadzieję, że się udadzą. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam jakiego typu mąki pszennej do tych super bułeczek? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dowolnie, 450, 550, 650, mozna tortową, chlebową, byleby pszenna :)

      Usuń
  9. a jakie będą na drugi dzień? bo te bułki śniadaniowe które dotąd piekłam na drugi dzień były kamienne... traciły całą puszystość i robiły się gnioty... mój chleb zawsze był smaczny nawet po 3 dniach nie tracił walorów a do bułek się zraziłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      Jak to pieczywo najlepsze w dniu upieczenia, choć te bułki na drugi dzień są nadal smaczne (pod warunkiem, że dobrze je przygotujemy- wyrabianie, wyrastanie, pieczenie....).
      Tu moja mała rada, gdy pieczywo (zarówno kupne jak i domowe) robi się czerstwe, suche i niesmaczne---> wystarczy wstawić je na chwilkę do mikrofalówki- odzyskują świeżość. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Najlepsze,beda jesli rozgrzejesz piekarnik do 200oC a potem zmoczysz bulki pod kranem i wsadzisz do piekarnika na okolo 5 minut. Beda jak swiezo pieczone.

      Usuń
  10. Wyszły super! Przepis zostaje w moim notesie ��

    OdpowiedzUsuń
  11. Stukrotne dzieki... wyszly rewelacyjnie...beda krolowac na naszym stole czesto..pozdrowiam.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę sie ogromnie! SMACZNEGO życzę 👌👌👌😉

      Usuń
    2. Wyszły super :-) mój 16sto miesięczny synek już zjadł 2, bardzo smaczne <3

      Usuń
  12. Bułeczki już uformowane, czekam, az trochę wyrosną i do piekarnika. Zobaczymy czy mi wyjdą :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudne. Rano robiłam i teraz wieczorem znowu robię. <3

      Usuń
    2. No i pięknie!! Udanego wypiekania 😙👌

      Usuń
  13. Wygladaja cudnie-kusza bardzo. A czy mozna przygotowac ciasto np. wieczorem a upiec rano?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można :)
      Wtedy ciasto należy wyrobić wieczorem, pozostawić w misce przykrywając folią spożywczą i wstawić do lodówki. Rano wyjąć, krótko wyrobić , uformować w bułeczki i odstawić do napuszenia (tutaj może potrwać do nieco dłużej niż w przepisie, gdyż ciasto jest zimne). Później upiec i gotowe ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Wyszly super chyba beda często goscic na naszym stole- dziekuje za podpowiedź :)

      Usuń
  14. Takeigo przepisu szukam od dawna! Dzisiaj biorę się za pieczenie i sprawdzę czy mi też wyjdą tak cudowne :) Szukam przepisu żeby zrobić najlepsze burgery we Wrocławiu takie jak w ROAD American Restaurant! Jeżeli jesteś ciekawa jak wyglądają kliknij tutaj!

    OdpowiedzUsuń
  15. mam pytanie jak zrobic rozczyn, wzielam przepis z innego pani przepisu a więc drożdże pokruszyłam wymieszałam z 1/4 mleka, dodałam cukier i odstawiłam na 30 minut po czym dodałam reszte składnikow i zagniotłam ciasto było twardawe czy pani też takie było , mało elastyczne, co powinnac dodac wiecej , aby było bardziej sprezyste,bułeczki wyszly dobre ale wydaje mi sie ze ciasto za bardzo jakby zwarte było, czy pani były puszyste w srodku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a moze powinnam zrobic rozczyn i od razu wymeieszac z reszta składników?

      Usuń
    2. do rozczynu dodawałam jeszcze mąke

      Usuń
    3. do rozczynu dodawałam jeszcze mąke

      Usuń
    4. Witam! Rozczyn do tego przepisu najlepiej przygotować z połowy ilości mleka (100 ml), łyżeczki cukru, drożdży podanych w przepisie i mąki. Mąki tyle, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Wymieszać i odstawić na 30 minut. Dopiero wtedy połączyć- zagnieść z resztą składników pamiętając, by odjąć składniki, które użyliśmy do rozczynu :)

      Usuń
  16. Tak też zrobiłam. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  17. W jaki sposób można wyrobić już podzielone bułki aby nie były popękane;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim wyrobione ciasto musi być elastyczne, gładkie i miłe w formowaniu. Jeśli będziemy podsypywać za dużo mąki- ciasto będzie zbyt twarde...
      By bułki nie popękały istotne jest właściwe ich wyrośnięcia przed pieczeniem. Muszą się pięknie napuszyć- wtedy nie powinny popękać. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń