7 lipca 2019

Truskawkowe mini serniczki na zimno


Ekspresowe truskawkowe mini serniczki na zimno, które są pomysłem na lekki deser w upalne dni. Proste w przygotowaniu i zdrowe, gdyż słodzimy je tylko miodem. Polecam!


Składniki: (na 4 porcje)

300 g truskawek + kilka do dekoracji
150 g jogurtu naturalnego
250 g twarogu (mielonego lub z kostki)
80 g miodu
14 g żelatyny w proszku
30 ml zimnej wody


Przygotowanie:

Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, odstawić do napęcznienia, po czym podgrzać, aż się rozpuści (nie zagotowywać).

Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować blenderem na puree. Dodać twaróg (jeśli używamy tego z kostki, należy go wcześniej kilkukrotnie zmielić), jogurt naturalny oraz miód, zmiksować do połączenia składników. 1-2 łyżki wmieszać energicznie do letniej żelatyny, po czym całą żelatynę wlać do masy owocowej i krótko zmiksować.

Przelać do foremek na galaretki lub małych miseczek. Serniczki schłodzić w lodówce kilka godzin do całkowitego stężenia. Następnie wyjąć zanurzając miseczki w gorącej wodzie. Udekorować świeżymi truskawkami. Smacznego!


Rady: 
  • jeśli po wlaniu żelatyny do owocowej masy utworzą się grudki, należy masę delikatnie podgrzać w garnku (nie doprowadzając do zagotowania- masa się zwarzy),
  • serniczki można podawać w miseczkach lub szklankach, niekoniecznie trzeba je wyjmować.

6 komentarzy: