2 sierpnia 2019

Bezowe gniazdka z jagodami


Jest wielu zwolenników, jak i przeciwników. Dla wielu bezy są po prostu za słodkie. Coś w tym jest, przecież to same białka i cukier ;). Właśnie dlatego tak ważne jest to, by skomponować je z czymś kwaśnym i orzeźwiającym. Przygotowałam dla Was nowoczesny, a zarazem prosty przepis na bezowe gniazdka z frużeliną jagodową. Chrupiące z zewnątrz, miękkie i ciągnące w środku- idealne! To fantastyczny sposób na wykorzystanie zalegających białek, np. po jagodziankach. Do dzieła kochani!


Składniki: (na około 25 sztuk)

Gniazdka bezowe:
240 g białek (z około 7 jajek rozmiaru M)
szczypta soli
300 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej

Frużelina jagodowa:
350 g świeżych jagód
100 g cukru pudru
5 g żelatyny w proszku 
10 g mąki ziemniaczanej
40 ml zimnej wody


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

Gniazdka bezowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę (dobrze ubite białka to takie, które po odwróceniu miski, nie spływają ze ścianek naczynia). Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Na koniec wlać sok z cytryny i wsypać mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. 


Śnieżnobiałą pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdy. Na dwie płaskie i duże blaszki wyłożone papierem do pieczenia wyciskać gniazdka (najpierw podstawy, potem boki).



Blaszki z bezami włożyć do nagrzanego do 180 st.C piekarnika (jedna pod drugą), po czy od razu obniżyć temperaturę do 120 st.C i piec z termoobiegiem (a raczej suszyć) przez około 80 minut. Po tym czasie pozostawić w zamkniętym piekarniku do wystudzenia (można pozostawić na całą noc). 


Frużelina jagodowa: Żelatynę zalać 20 ml zimnej wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Jagody przemyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Połowę umieścić w garnku, zasypać cukrem pudrem i podgrzewać, aż owoce puszczą sok (dosłownie chwilkę). Wsypać resztę jagód, zagotować. Wlać rozprowadzą w pozostałej wodzie (20 ml) mąkę ziemniaczaną, ponownie doprowadzić do zagotowania. Następnie zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać. Tak przygotowaną frużelinę po wystudzeniu schować do lodówki do delikatnego stężenia (zgęstnienia).

Bezowe gniazdka nadziać frużeliną jagodową. Podawać od razu. Smacznego!


Rady:

  • ubita piana z białek nie może i nie lubi czekać, pracujemy z nią możliwie jak najszybciej- wyciskamy gniazdka i od razu do piekarnika.
  • ilość cukru pudru w frużelinie warto dostosować do własnych upodobań. Jeśli lubicie mocniejszy kontrast, zmniejszcie jego ilość.
  • nie gotujcie frużeliny zbyt długo i nie mieszajcie jej drastycznie. Dobrze, gdy jagody zachowają swój kształt.
  • nadziane gniazdka bezowe zaleca się zjeść w dniu przygotowania. Pod wpływem wilgoci tracą chrupkość.


5 komentarzy: