30 sierpnia 2019

Ciasto Bounty


Puszysty i wilgotny biszkopt kakaowy pokryty słodką masą kokosową i aksamitną polewą czekoladową. Bajeczne ciasto, które zna już chyba każdy z nas! Na blogu ciasto Bounty dostępne było od dobrych kilku lat. Od teraz jednak w nowej udoskonalonej wersji. Warstwa kokosowa nie kruszy się- jest mokra i rozpływa się w ustach. Biszkopt nasączony mlekiem z odrobiną cukru, przez co również zachowuje ogromną wilgotność. Ciasto odwzorowane na popularnym batoniku Bounty. Muszę przyznać, że smakuje wręcz identycznie :). Doskonałe dla osób początkujących, które uważają, że mają dwie lewe ręce w kuchni. Gorąco polecam!


Składniki: (na blaszkę o wymiarach 20x35 cm)

Biszkopt czekoladowy:
5 jajek

szczypta soli
180 g cukru
120 g mąki pszennej
30 g naturalnego kakao


Poncz:

150-200 ml mleka
1 łyżeczka cukru

Masa kokosowa:
700 ml mleka

120 g cukru
200 g wiórków kokosowych
200 g masła

15 g mąki ziemniaczanej
30 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa czekoladowa:
150 g deserowej czekolady
50 g mlecznej czekolady
100 g masła


Przygotowanie:

Biszkopt czekoladowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać w misce i powoli wlewać do białek z cukrem, miksować. Mąkę oraz kakao wymieszać, przesiać i wsypać do piany, delikatnie wymieszać szpatułką, aż składniki się połączą. Masę przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 20x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 25 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyjąć i wystudzić.

Ostrym nożem ściąć górną skórkę biszkoptu. Biszkopt umieścić w formie, w której był pieczony, nasączyć równomiernie ponczem (mleko uprzednio lekko podgrzać, by rozpuścić w nim cukier).



Masa kokosowa: 600 ml mleka zagotować w garnku z cukrem i wiórkami. Gotować 10-15 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż wiórki wchłoną nadmiar mleka. Dodać pokrojone w kostki masło, podgrzewać do rozpuszczenia. W reszcie mleka (100 ml) rozprowadzić obydwie mąki oraz ekstrakt z wanilii. Mieszankę wlać do gorącego mleka z wiórkami, energicznie mieszać, aż masa ponownie się zagotuje i zgęstnieje. Zdjąć z palnika, pozostawić na kilka minut do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszając.

Jeszcze ciepłą masę kokosową wyłożyć na nasączony biszkopt, wyrównać powierzchnię. Blaszkę z ciastem schłodzić w lodówce, najlepiej kilka godzin, aż masa stężeje.


Polewa czekoladowa: Masło roztopić w garnuszku, wrzucić posiekane czekolady, wymieszać do uzyskania gęstej i aksamitnej polewy. Przestudzić. Polewę rozprowadzić na schłodzonej warstwie kokosowej. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce. Najsmaczniejsze kolejnego dnia, gdy poszczególne warstwy się "przegryzą". Smacznego!


Rady:
  • garnek z masą kokosową można zanurzyć w zimnej wodzie, by przyśpieszyć proces studzenia.
  • do składania warstwowych przekładanych ciast (kremy, galaretki itp.) wykorzystuję zazwyczaj rant cukierniczy lub formę odpinaną. Dzięki temu wyjmowanie ciasta (w szczególności pierwszych kawałków) jest prostsze, a także kawałki skrajne wyglądają równie dobrze, jak te ze środka ciasta (rant w porównaniu do klasycznych nierozpinanych blaszek ma pionowe i proste ścianki).
  • ilość mlecznego ponczu należy kontrolować. Mój biszkopt wchłoną całe 200 ml mleka i był idealnie wilgotny.
  • by nie uszkodzić polewy, ciasto najlepiej kroić ocieplonym w wodzie i osuszonym ręcznikiem papierowym nożem.

35 komentarzy:

  1. kocham bezgranicznie :) Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda i kusi, kusi, kusi :) Pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. jeśli smakuje tak, jak wygląda, to będę zachwycona, biszkopt już mam, teraz idę wstawiać mleko i będę działać dalej :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ten batonik a już takie ciasto to byłby nadmiar szczęścia^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślałam ze takie ciasto jest bardziej skomplikowane ,a okozało się bardzo łatwe i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniełe cistko, pyszne ,kokosowe, czekoladowe, idealne. Mokre słodziutkie mmmmniam

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam teraz na swieta tylko biszkopt przekroiłam na poł i posmarowałam masa kokosowa , a reszta na gore. bardzo smaczny, tylko nie wiem czemu kokos nie była sklejony tylko raczej sypki i rozwalał się.Niemniej jednak polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodem może być zbyt długie gotowanie kokosu. Następnym razem proszę gotować kilka minutek krócej :) Powinno być ok.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Robiłam ostatnio likier domowy malibu i zostały mi wiórki ze spirytusu czy można dodać takie?No wtedy wiadomo wersja dla doroslych😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak ;)
      Jeśli lubi Pani takie mocne smaki...czemu nie :D

      Usuń
  9. Czy wiórki gotujemy w garnku do mleka czy zwykłym? Gotowałam w tym do mleka i po godzinie nic się nie wchłonęło...dodałam trochę mąki ziemniaczanej żeby zagęścić..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja gotuję w zwykłym (tego do mleka nie posiadam). Podczas gotowania wiórki naturalnie wchłaniają płyn- mleko. Czy proporcje mleka do wiórek były prawidłowo odmierzone?

      Usuń
  10. Robię to ciasto już drugi raz, jest przepyszne. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię to ciasto i również czasami je robię. Jednak odkąd poznałam dobry przepis na brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ to muszę powiedzieć, że na ten moment nawet nie mam zamiaru robić innego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy ciasto wychodzi bardzo słodkie? Zawsze zmniejszam ilość cukru w przepisach i nie wiem czy w tym też trzeba. :) Nie lubimy przesłodzonych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla nas w sam raz :) ale można wykorzystać do polewy gorzką czekoladę. Pozdrawiam!

      Usuń
  13. Bounty jeszcze nie robiłam, choć bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czysta rozkosz w nadchodzace jesienne popoludnia do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Musi być obłędnie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  16. kiedyś nie lubiłam bounty. Potem zmieniłam zdanie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam.w przepisie na biszkopt nie ma proszku do pieczenia ????

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam pytanie, po czym poznać, że biszkopt jest dobrze nasączony? Zawsze wydaje mi się, że jest już dobrze i boję się, że ciasto będzie pływać, a potem okazuje się, że nadal jest lekko za suche :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naciśnij palcem- z biszkoptu powinno lekko wypływać mleko. Z czasem po schłodzeniu biszkopt wchłonie nadmiar płynu. Jednak to fakt- trzeba uważać, by nie przesadzić. Mój biszkopt wchłoną całe 200 ml i był idealny. To kwestia indywidualna... zbyt długo pieczony biszkopt będzie wysuszony i na pewno będzie potrzebować więcej nasączenia :)

      Usuń