19 października 2015

Ciasto czekoladowe z dynią


Głębokie, intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem dyni i orzechów włoskich. Polecam w szczególności osobom uzależnionym od czekolady ;). Proste i nieskomplikowane. Polane błyszczącą polewą... palce lizać!


Składniki: (na tortownicę o średnicy 21 cm)

Ciasto czekoladowe:
3 jajka
szczypta soli
160 g cukru 
100 ml oleju rzepakowego
150 g puree z dyni
100 g gorzkiej czekolady
100 g mąki pszennej
100 g orzechów włoskich, zmielonych
2 łyżki kakao (20 g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:
50 g deserowej czekolady
50 g śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo:
garść orzechów włoskich do posypania


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyc papierem do pieczenia.

Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać ze zmielonymi orzechami włoskimi, kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, następnie olej, płynną czekoladę i puree z dyni, krótko zmiksować. Wsypać wymieszane suche składniki, delikatnie wmieszać je przy pomocy szpatułki.

Czekoladowe ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec w 180 st.C przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.


Polewa czekoladowa: Śmietankę kremówkę podgrzać, wrzucić posiekaną czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej polewy. 

Ostudzone ciasto oddzielić nożykiem od rantów tortownicy, polać polewą czekoladową i posypać garścią posiekanych orzechów włoskich. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia polewy. Smacznego!

Rady:
  • pamiętajcie, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, a podczas łączenia suchych składników z ubitymi białkami, robić to delikatnie przy pomocy szpatułki.
  • jeśli nie lubicie zbyt mocno czekoladowych ciast, zmniejszcie ilość kakao do 1 łyżki.



4 komentarze:

  1. czy 10 dkg rozpuszczonej czekolady,również dolać do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiscie ;-) Zaraz poprawie przepis. Dziekuje! ;-)

      Usuń
  2. Mmm, musiało smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasta z warzywami to moje ulubione ciasta, to wygląda wspaniale.

    OdpowiedzUsuń