16 października 2015

Jesienne dyniowe babeczki



Niezwykle aromatyczne, jesienne babeczki dyniowe z dodatkiem domowego puree z dyni. Pięknie pachną podczas pieczenia, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut. Sprawdzą się doskonale na chłodne wieczory przy kubku gorącej herbaty. Polecam!


Składniki: (na 12 sztuk)

Ciasto:
2 jajka
200 g puree z dyni
150 ml oleju rzepakowego
200 g mąki pszennej
150 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia


Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka, puree z dyni i olej połączyć w misce. W innym naczyniu wymieszać składniki suche (przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika i gałkę muszkatołową). Suche składniki wsypać do mokrych i wymieszać do połączenia.

Masę nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20 minut do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia. Upieczone wyjąć i wystudzić na kratce. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ja właśnie zabieram się za obróbkę swojej dyni i zastanawiam się, co by tu z niej zrobić? Hm...może właśnie babeczki? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Została mi akurat szklanka puree z dynii i postanowiłam spróbować zrobić Twoje babeczki - wyszły przepyszne, dopiero upieczone, a połowa już zniknęła <3

    OdpowiedzUsuń