15 października 2015

Puree z dyni


Aksamitne puree z dyni, doskonałe do ciast, babeczek, placuszków lub na wytrawnie, np. do kremów. Podstawa naszych jesiennych, aromatycznych wypieków. Puree możemy przygotować na dwa sposoby: zapiekając lub gotując. Najbardziej lubię wykorzystywać odmianę dyni Hokkaido- jest mała, słodka i mocno pomarańczowa. Polecam!



Składniki: (na 2 średnie słoiczki)
1 mała dynia (moja miała niecały kilogram)


Przygotowanie:

Dynię przekroić na ćwiartki i za pomocą łyżki oczyścić z nasion. Przekroić jeszcze na kilka mniejszych części. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25-35 minut do miękkości (lub chwilę dłużej w zależności od rodzaju dyni). Jest gotowa, gdy bez problemu możemy nabić ją na widelec. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie przy pomocy nożyka lub łyżeczki obrać ze skórki. Miąższ umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem na puree. Przełożyć do słoiczków.

Puree z dyni można również przygotować inaczej- gotując. W tym celu oczyszczoną dynię zalać gorącą wodą i gotować do miękkości. Dalej postępować tak jak w przypadku pierwszego sposobu. Przechowywać w lodówce do 3 dni lub zamrozić w foliowych woreczkach. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Czy takie puree można zawekowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiście! Polecam wtedy zrobić puree z kilku dyń, by otrzymać więcej słoików. Pozdrawiam!

      Usuń