12 października 2015

Twarogowe kuleczki z kaszą manną


Małe kuleczki z twarogu i kaszy manny. Bardzo dobry zamiennik klusek do obiadu (wersja wytrawna) lub na podwieczorek z owocami, miodem, dżemem (wersja na słodko). Najlepsze na gorąco prosto z wody. Polecam przygotować je z dziećmi- kuleczki na pewno im zasmakują i sprawią dużo frajdy podczas kulania. Ubrudzone dziecko = szczęśliwe dziecko! ;)


Składniki: (na 25-30 sztuk)

400 g twarogu półtłustego z kostki
15 g masła
2 jajka
50 g mąki pszennej + mąka do obsypania dłoni
100 g kaszy manny


Przygotowanie:

Twaróg, masło i jajka zmiksować blenderem, by grudki twarogu nie były widoczne. Dodać mąkę pszenną i kaszę mannę, wymieszać. Odstawić na 5 minut.


Z masy uformować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego (podsypując dłonie mąką- ciasto jest dosyć klejące). Wodę zagotować w garnku. Gdy zacznie bulgotać, wrzucić kuleczki twarogowe. Gdy wypłyną gotować jeszcze przez chwilkę (najlepiej wyjąć jedną na talerz, przepołowić i zobaczyć, czy jest gotowa). Odcedzić z wody. Podawać od razu na słodko bądź wytrawnie. Smacznego!

Źródło (z moimi małymi zmianami)

5 komentarzy: