2 listopada 2015

Łaciate babeczki


Babeczki to jedne z najprostszych wypieków. Wystarczy wymieszać suche i mokre składniki, a następnie połączyć je, np. za pomocą łyżki. Dziś zapraszam na ich łaciatą dwukolorową odsłonę. Mięciutkie i wilgotne za sprawą kwaśnej śmietany. To klasyczny, podstawowy przepis na babeczki. Jeśli szukasz prostych pomysłów na wypieki, które możesz upiec ze swoimi dziećmi, to dobrze trafiłeś ;).


Składniki: (na 12-14 sztuk)

Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (225 g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka kwaśnej śmietany 18% (250 g)

Dodatkowo:
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki pszennej


Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka, olej i śmietanę połączyć w misce. Do innego naczynia przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz dodać cukry i szczyptę soli. Mokre składniki przelać do suchych i za pomocą łyżki lub trzepaczki krótko wymieszać. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej wsypać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki, wymieszać. 

Do 12-14 papilotek nakładać naprzemiennie jasne i ciemne ciasto (do 3/4 wysokości papilotek- babeczki urosną!). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. 

Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Dodatkowo można posypać je cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego!
  

23 komentarze:

  1. Dziś upiekłam. Są przepyszne!! puszyste a smak.. rewelacyjny!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczki REWELACJA !!!! Na pewno na stałe zagoszczą w naszym domu. Gratuluje wspaniałego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo sie ciesze! Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A mozna zamiast śmietanki dac jogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :-) Tylko zeby byl w temperaturze pokojowej. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Sprawdziłam, upiekłam i polecam. Są pyszne nawet z jogutem :-) dziękuję

      Usuń
    3. Super! Bardzo się cieszę. Życzę smacznego :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Przepis godny polecenia! Babeczki pyszne i dlugo pozostaja swieze:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wyrosły i potem bardzo opadły :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy składniki były w temperaturze pokojowej? Ile czasu piekłaś/eś babeczki? :)

      Usuń
  7. Witam,
    dodać słodką czy kwaśną śmietankę?

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam :) Czy zamiast śmietany 18% można dać kefir?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, choć możliwe, że będzie trzeba wtedy wziąć poprawkę na ilość mąki (maślanka jest rzadsza od śmietany). Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Zaryzykowałam i dodałam kefir (wcześniej robiłam ze śmietaną), oprócz tego nic nie modyfikowałam. Ciasto wyszło ciut rzadsze, ale nie było dużej różnicy, wyszły lepsze niż wcześniej, także polecam! Dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy wyszłoby z tego przeoprz ciasto w keksowce? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Myślę, że tak. Czas pieczenia się jednak wydłuży ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam zamiar zrobić w sobotę ale mam pytanie czy można je upiec w silikonowej formie bez papierowych podkładek ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ;) jeśli będzie to jedna większa forma silikonowa, to czas pieczenia się wydłuży. Pozdrawiam!

      Usuń
  13. Muszę w końcu kupić brytfanne do muffinek, bo te babeczki tak na mnie paczą :D

    OdpowiedzUsuń