26 listopada 2015

Buraczane ciasto czekoladowe


Proste ciasto z buraków i innych tanich składników, które już teraz znajdziecie w swojej kuchni. To rewelacyjny patent na przemycenie warzyw w wypiekach dla dzieci. Dzięki burakom ciasto jest bardzo wilgotne i zachowuje świeżość przez dłuższy czas. W połączeniu z czekoladą stanowi obłędny deser! Warto podać je z gałką ulubionych lodów. Polecam kochani :).


Składniki: (na blaszkę o wymiarach 30x20 cm)

Ciasto buraczano-czekoladowe:
4 jajka
szczypta soli
180 g cukru
1/2 szklanki oleju (125 ml)
250 g ugotowanych buraków
200 g mąki pszennej
3 łyżki kakao (30 g)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:
100 g czekolady deserowej
100 g śmietanki kremówki 36%


Przygotowanie:

Ciasto buraczano-czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Ugotowane buraki obrać i zmiksować blenderem na gładkie puree. Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski, wymieszać. Jajka ubić z solą oraz cukrem do puszystości i jasności. Następnie strumyczkiem wlewać olej, dodać również zmiksowane buraki. Na koniec wsypać suche składniki. Całość krótko zmiksować lub wymieszać szpatułką.


Tak przygotowane ciasto przelać do blaszki o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 35 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

Polewa czekoladowa: Śmietankę kremówkę podgrzać. Gdy będzie gorąca zdjąć z palnika i wsypać do niej posiekaną czekoladę, wymieszać do uzyskania aksamitnej i gęstej polewy.

Buraczane ciasto wysmarować polewą czekoladową. Podawać, np. z gałką lodów śmietankowych. Smacznego!

5 komentarzy: