10 lipca 2019

Kanadyjska szarlotka


Prościutka szarlotka, której przygotowanie to sama przyjemność! Najpierw z masła i suchych składników wykonujemy kruszonkę i dopiero wtedy dodajemy do nich ubite jajka oraz obtoczone w cynamonie jabłka. Bajeczne ciasto!


Składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm)

Ciasto:
600 g jabłek
1 łyżeczka cynamonu
250 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru trzcinowego
80 g zimnego masła
2 duże jajka
2 łyżki mleka

Dodatkowo:
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
cukier puder do posypania 


Przygotowanie:

Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z cynamonem. Obydwie mąki, sól, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy wymieszać w misce. Dodać zimne masło, rozetrzeć palcami kruszonkę. Jajka ubić z mlekiem do puszystości, razem z jabłkami dodać do kruszonki. Całość dobrze wymieszać.
  
Gęste ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą), wyrównać zwilżoną dłonią lub łyżką. Wierzch posypać 2 łyżkami cukru trzcinowego i odrobiną cynamonu (pół łyżeczki). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka

Upieczoną szarlotkę wyjąć i odstawić do wystudzenia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! 

Przepis zmodyfikowany tej strony.


14 komentarzy: