16 listopada 2015

Lemon Curd- przepis podstawowy


Lemon Curd to kwaśno-słodki krem cytrynowy na bazie cukru, jajek i masła. Konsystencją przypomina kremowy budyń. Jest doskonały jako dodatek do ciast, deserów i tortów. Wypiekom nadaje niepowtarzalny smak i kolor. Jak dla mnie najlepszy krem cytrynowy, jaki do tej pory wymyślono. Polecam!


Składniki: 

200 ml soku z cytryny (z kilku soczystych cytryn)
skórka otarta z 1 cytryny, sparzonej
180 g cukru
3 jajka
1 żółtko
120 g masła


Przygotowanie:

Jajka i dodatkowe żółtko roztrzepać w garnuszku. Dodać wszystkie pozostałe składniki (cytrynę, z której ścieramy skórkę, należy wcześniej sparzyć wrzątkiem). Wszystko podgrzewać na małym ogniu przez kilkanaście minut nieustannie mieszając trzepaczką, aż cytrynowy krem zgęstnieje i otrzymamy konsystencję rzadkiego budyniu. Zdjąć z ognia, a po lekkim przestudzeniu przelać do słoiczków. Przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Podczas chłodzenia krem gęstnieje i nabiera odpowiedniej konsystencji. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz