14 listopada 2019

Naleśniki dyniowe


Przepyszne naleśniki z dodatkiem puree z dyni i cynamonu. Proste w przygotowaniu, wyśmienite zarówno na słodko, jak i wytrawnie.  W zależności od użytej dyni będą miały mniej lub bardziej intensywny żółto-pomarańczowy kolor. Polecam!


Składniki: (na 10 sztuk)

3 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki puree z dyni (200 g)
1 łyżka oleju + odrobina do natłuszczenia patelni
150 g mąki pszennej, przesianej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
2-3 łyżki cukru


Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować mikserem do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Schłodzić w lodówce 20 minut. Po tym czasie na rozgrzaną patelnię natłuszczoną olejem nakładać porcje ciasta i rozprowadzić po patelni. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. dżemem lub na wytrawnie. Smacznego!

Rady:
  • jeśli chcecie naleśniki na wytrawnie, zmniejszcie ilość cukru do 1 łyżki i dodajcie więcej soli.

12 komentarzy:

  1. Wyszly super:) Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne naleśniki, dzisiaj zrobiłam. Dzieci zjadły na słodko a my z mężem z nadzieniem warzywnym. Miałam małe wątpliwości, czy nie będą się rozlatywały w trakcie smażenia, ale usmażyły się bardzo ładnie i bezproblemowo :-) Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadlam takich nalesnikow, ale dynie mam i pomysl na jutrzejszy lunch juz tez :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis godny wypróbowania i w fajny sposób podany. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam zarówno na słodko jak i słono :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię dodawać dynię do naleśników. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze spotykam dynię w sklepach oraz na targach warzywnych. ; )

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł :) A takie puree można dowolnie podmieniać na inne warzywa i owoce? Czy jest ryzyko, że będzie zbyt wodniste?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować, choć może nie obejść się bez drobnych zmian w proporcjach :)

      Usuń
  9. Jesienią taki przepis ma w sobie magię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zakochałam się w tych naleśnikach :)

    OdpowiedzUsuń