21 grudnia 2015

Cynamonki- odrywane bułeczki

 

Nie ma nic lepszego niż aromatyczne bułeczki z samego rana. Zapewniam, że po pierwszym spróbowaniu tych cynamonek, będą one bardzo często gościć w Waszych domach! Są bajecznie puszyste, mięciutkie i maślane. Zapach, jaki unosi się po domu jest nie do opisania. Jeśli upieczecie je rano, możecie być pewni, że wszyscy domownicy wstaną z łóżek bez marudzenia, za to z wielkim apetytem :). Polecam!


Składniki: (na 9 bułeczek)

Ciasto:
35 g świeżych drożdży
150 ml letniego mleka
80 g cukru
2 większe jajka
450 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
150 g miękkiego masła

Posypka cynamonowa:
100 g cukru
1 łyżeczka cynamonu


Przygotowanie:

Ciasto: Drożdże rozpuścić w 50 ml letniego mleka, dodać łyżeczkę cukru i 30 g mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 20 minut do ruszenia drożdży.

Resztę mąki, mleka i cukru umieścić w misie miksera, dodać również jajka, cynamon, sól i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiać mikserem z hakiem przez dobre kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać miękkie masło. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do podwojenia objętości.


Po tym czasie, przy pomocy wagi kuchennej, podzielić ciasto na 9 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, a następnie obtoczyć z każdej strony w posypce cynamonowej (cukier wymieszać z cynamonem). Umieścić w kwadratowej formie o wymiarach 24x24 cm. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 30-40 minut.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut do ładnego zarumienienia i wyrośnięcia. Upieczone bułeczki wyjąć z piekarnika i przestudzić. Podawać z miodem, dżemem lub szklanką ciepłego mleka. Smacznego!



10 komentarzy:

  1. ciasto na bułeczki na razie rośnie - ale pewnie będą pyszne :) Jedyne na co chciałabym zwrócić uwagę, to że jest zbyt mała ilość mleka - ja użyłam ponad x2 więcej, przy danej ilości ciasto w ogóle nie chciało się połączyć bo było za suche :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moze i przepis fajny moze i smaczne (chociaz to dopiero sie okaze) no ale zeby je zaserwowac na sniadanie to chyba bym musiala zaczac je robic o jakies 5 rano zeby kogos nimi obudzic skoro to zajmuje 3godziny!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można wyrobić ciasto wieczorem i schować do lodówki do wyrastania. Rano już tylko uformować, odstawić do napuszenia i piec :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Juz zrobiłam, proporcje idealne, wypieczone tez idealnie.
    Bardzo dziękuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dlaczego w opisie jest że składników jest na 9 szt a ciasto się kroi na 12 części? Czy tylko ja zauważyłam to?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przy zastosowanych proporcjach dla mnie ciasto bylo za rzadkie by je formowac, dodałam więcej maki. Czy masz jakiś patent na to,by ciasto nie kleilo sie do rak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest klejące, podczas formowania należy podsypywać odrobiną mąki. By nie kleilo się zbytnio do rąk, można natłuścić dłonie, np. olejem :)

      Usuń