29 grudnia 2015

Klasyczne Brownie




Brownie to obłędnie czekoladowe, ciężkie i wilgotne ciasto znane na całym świecie! Tutaj nie musimy martwić się zakalcem, bo on i tak będzie. To właśnie wyróżnia brownie od innych ciast. Jest wyjątkowym deserem, polecanym szczególnie wszystkim "czekoladomaniakom". Można do niego dodać, np. orzechy, bakalie czy też posiekane czekolady. Polecam!


Składniki: (na kwadratową blaszkę 21x21 cm)

200 g masła
250 g gorzkiej czekolady + 80 g do posypania
3 duże jajka
250 g cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g mąki pszennej


Przygotowanie:

Masło stopić w garnuszku, wrzucić posiekaną gorzką czekoladę (250 g) i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na bok.

Jajka wraz z cukrem trzcinowym i solą ubić do jasności i puszystości (potrwa to kilka minut). Następnie wlać ekstrakt z wanilii oraz stopniowo lekko ciepłą mieszankę czekoladową, miksować. Wsypać przesianą mąkę i po raz ostatni krótko zmiksować, aż składniki się połączą.

Masę przelać do kwadratowej blaszki o boku 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę wysypać dodatkową posiekaną czekoladę (80 g). 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 30 minut, aż ciasto delikatnie urośnie i utworzy się popękana chrupiąca skórka. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Smacznego!


4 komentarze:

  1. A co to za białe elementy wystają z ciasta? Przecież w przepisie nie ma orzechów..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć! Wprowadziłam drobne zmiany w przepisie. Zachęcam do zapoznania się z odświeżoną wersją :)

      Usuń