31 grudnia 2015

Półkruche misie z kostką czekolady w łapkach


Czy one nie są urocze?? Mówię Wam, że jak się już trzyma w ręku takiego miśka, to aż żal zjadać :). Misie są zrobione z ciasta półkruchego, bardzo delikatne i chrupiące, z wyczuwalnym aromatem migdałowym. Trzymają w łapkach własną kostkę czekolady. Jeśli używacie dużych kostek, należy przekroić je na dwie mniejsze, by mieściły się na brzuszkach misiów. Polecam!


Składniki: (na około 40 sztuk)

Ciasto półkruche:
100 g zimnego masła
200 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki jogurtu naturalnego
kilka kropel aromatu migdałowego

Dodatkowo:
100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady


Przygotowanie:

Ciasto półkruche: Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać. Dodać pozostałe składniki ciasta kruchego i szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut.

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i za pomocą foremki w kształcie misia wykrawać ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie. 


Na środku każdego misia umieścić kostkę czekolady i zawinąć łapki do środka, docisnąć. Przy pomocy wykałaczki zrobić oczka i uśmiechy. Blaszkę z ciastkami włożyć do lodówki na 15 minut.

Piec w 180 st.C przez ok.7-10 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i ostrożnie przenieść na kratkę w celu ostudzenia. Smacznego!

5 komentarzy: