10 grudnia 2015

Świąteczne ciastka cynamonowo-orzechowe


Kruche cynamonowo- orzechowe ciasteczka świąteczne maźnięte z góry deserową czekoladą. Obowiązkowo znaleźć się muszą na wigilijnym stole. Gorąco polecam i zachęcam do upieczenia ich ze swoimi dziećmi!


Składniki: (na ok. 30 sztuk)

Ciasto:
180 g mąki pszennej
50 g zmielonych orzechów włoskich
100 g zimnego masła
80 g cukru pudru
1 małe jajko
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

Dodatkowo:
migdały, orzechy i cukier trzcinowy do dekoracji
1/3 tabliczki czekolady deserowej
1/3 łyżeczki oleju rzepakowego


Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut (lub dłużej).

Po tym czasie ciasto podzielić na 2-3 części, rozwałkować je na grubość 3-4 mm i za pomocą foremki wykrawać ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdego ciastka wcisnąć orzeszek lub migdał i posypać cukrem trzcinowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15 minut (w zależności od wielkości i grubości ciasteczek). Upieczone wyjąć i wystudzić. 

Czekoladę deserową rozpuścić wraz z olejem w kąpieli wodnej. Płynną przełożyć do foliowego woreczka, odciąć koniuszek i udekorować nią ciastka. Po zastygnięciu czekolady przechowywać ciastka w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz