2 stycznia 2016

Chleb wiedeński


Chleb. Domowy, rodzinny, na śniadanie. Pięknie wyrasta podczas pieczenia, nie pęka, nie sprawia żadnych problemów. Ja piekłam go w piekarniku z parą wodną i tak Wam właśnie polecam. Jak uzyskać parę wodną? Wystarczy, że przed pieczeniem, do piekarnika włożymy blaszkę z wrzącą wodą i umieścimy ją na dole piekarnika lub piętro niżej niż chlebek. Wypróbujcie!


Składniki:
(na 1 średniej wielkości bochenek)

Zaczyn:
120 g ciepłej wody
120 g ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
160 g mąki pszennej

Ciasto:
zaczyn z powyższego przepisu
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1,5 łyżki stopionego masła

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania chlebka
odrobina maku lub sezamu do posypania


Przygotowanie:


Zaczyn: Drożdże rozpuścić w wodzie i mleku, dodać mąkę oraz cukier. Całość dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.

Ciasto: Mąkę przesiać, wsypać do niej sól i wlać wyrośnięty zaczyn. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie), dodając pod koniec stopione masło. Wyrabiać do uzyskania elastycznego i jednolitego ciasta.
Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny do podwojenia objętości.

Po tym czasie krótko wyrobić rękami i uformować w owalny bochenek. Bochenek umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godziny do napuszenia.

Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać makiem/sezamem i nacechować nożem (zrobić kilka nacięć na bochenku).

Piec w 220 st.C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec jeszcze 20-25 minut (lub chwilę dłużej). Wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego! :)


Źródło przepisu: klik

29 komentarzy:

  1. Skórkę ma idealnie chrupiącą, coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda ten chlebek

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłem dziś wyszedł pyszny super przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. 160 gram mąki to szklanka czy więcej ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szklanka. W razie potrzeby dodac jeszcze odrobine maki. Pozdrawiam! :-)

      Usuń
  5. 160 gram mąki to szklanka czy więcej ??

    OdpowiedzUsuń
  6. Szklanka. W razie potrzeby dodac jeszcze odrobine maki. Pozdrawiam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki typ mąki użyć , czy nie ma różnicy?

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkie chlebki wypróbowane i rewelacyjne. Czekam na kolejne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mój się rozlał na boki i wyszedł lekki gliniasty :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy wszystkie składniki były dobrze odważone??

      Usuń
    2. Tak. Wagą kuchenną. Robot wyrabiał ok 7 minut. Być może za krótki czas wyrabiania.

      Usuń
    3. A jaka konsystencję miało ciasto po wyrobieniu? Było rzadkie, klejące czy sprężyste i jednolite?

      Usuń
  10. Sprężyste i jednolite. Ba! Nawet bardzo sprężyste rzekłabym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm.. W takim razie nie wiem dlaczego Pani chlebek rozjechal sie podczas pieczenia. Może to kwestia formowania bochenka- to też jest ważny element. Następnym razem proszę spróbować upiec w formie, np. keksowce. Powinno być ok ☺ Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Świetnie Ci wyszedł ten chleb :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy buleczki też mozna uformować z ciasta ?

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie rozumiem :120gr ciepłej wody i 120 gr ciepłego mleka.Płyny do przepisów kulinarnych podajemy w mili litrach ,ewentualnie w szklankach jest to bardziej zrozumiałe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      1 g wody= 1 ml :)
      W przypadku mleka jest podobnie. Pracuję na wadze, więc często podaje przepisu właśnie w gramach. Pozdrawiam!

      Usuń
  14. Co lepsze masło czy margaryna

    OdpowiedzUsuń
  15. A czy mogę dac drożdże instant? Jeśli tak to ile?

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeszcze nigdy nie miałam okazji robić takiego chleba ale jak widzę po zdjęciach to zapowiada się bardzo pysznie. Najchętniej korzystam z przepisów od https://basiazsercem.pl/ gdyż bardzo lubię robić wszelkie dania mączne. Jednak chyba w najbliższy weekend spróbuję zrobić taki chleb wiedeński.

    OdpowiedzUsuń