26 stycznia 2016

Churros


Ciasto ptysiowe kojarzy nam się zazwyczaj z ptysiami, eklerami albo domową karpatką. Jest jednak na świecie deser, który swym smakiem i propozycją podania podbija serca wielu ludzi. Churros- tradycyjny hiszpański przysmak z ciasta parzonego smażony na głębokim oleju. Ma postać długich chrupiących paluszków wyciskanych na gorący olej przy pomocy rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki. Deser podawany jest najczęściej z płynną czekoladą. Podobnie jak pączki, churros najsmaczniejsze jest na świeżo, tuż po usmażeniu. Polecam!


Składniki: (na około 20 sztuk)

Ciasto:
125 ml wody
125 ml mleka
1/4 łyżeczki soli
50 g masła 
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1/2 łyżeczki cynamonu
160 g mąki pszennej
3 jajka rozmiar L

Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder i cynamon do oprószenia

Sos czekoladowy:
100 g czekolady deserowej
150 g śmietanki kremówki 30%


Przygotowanie: 

Ciasto: W garnuszku zagotować wodę, mleko, sól, masło, obydwa rodzaje cukru i cynamon. Wsypać przesianą mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą i powstanie zwarta jednolita kula ciasta. Zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia.


Do wystudzonego ciasta wbijać po kolei jajka, za każdym razem miksując do połączenia.  


Gęste ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie dużej gwiazdy. Na rozgrzany w garnku olej (175 st.C) wyciskać porcje ciasta o długości 8-12 cm (wedle uznania). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone  churros odsączać na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego!

Sos czekoladowy: Śmietankę kremówkę podgrzać, aż będzie gorącą, następnie zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. 

Inspiracja: klik

 

1 komentarz: