22 stycznia 2016

Kaszka manna na mleku


Koszmar z dzieciństwa, a może najlepszy przysmak?? U mnie zdecydowanie to drugie! Uwielbiam kaszkę mannę pod każdą postacią. Najbardziej ugotowaną na mleku, podaną na ciepło z owocami. Śniadanie doskonałe! 


Składniki: (na 1 porcję)

300 ml mleka
2,5 łyżki kaszy manny błyskawicznej
dowolne słodzidło, np. ksylitol, cukier, miód
ulubione owoce do podania


Przygotowanie:

Mleko zagotować w garnku z dowolnym słodzidłem (jeśli używamy miodu, dodajemy go dopiero po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu kaszki, by zachować wszystkie drogocenne składniki). Do gotującego się mleka dodać kaszę mannę i gotować kilka minut do zgęstnienia, cały czas energicznie mieszając, by nie utworzyły się grudki.

Ciepłą kaszkę przelać do miseczki. Podawać na ciepło, np. z malinami i orzechami. Smacznego!


3 komentarze: