12 stycznia 2016

Krówkowe ciastka owsiane z czekoladą

 

Rewelacyjne połączenie czekolady, płatków owsianych i masy krówkowej. Ciasteczka są bardzo delikatnie, kruche, o pysznym karmelowym posmaku. Idealne dla dzieci i nie tylko. Przygotowujemy je na maśle i niech nikogo nie kusi używanie tanich margaryn i miksów. Oprócz czekolady dodałam do nich odrobinę słonecznika, gdyż lubię wszystkie nasiona. Upieczcie na weekend!


Składniki: (na około 23 sztuk)

200 g miękkiego masła
100 g cukru trzcinowego
1 jajko
100 g masy krówkowej z puszki
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki słonecznika łuskanego
100 g czekolady mlecznej


Przygotowanie:

Czekoladę drobno pokroić, odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym do puszystości. Dalej miksując dodać jajko, a następnie masę krówkową. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, łuskany słonecznik oraz pokrojoną czekoladę (kilka kawałków odstawić na bok), zmiksować. 


Z masy uformować małe kuleczki (u mnie po 40 g każda), spłaszczyć je w dłoniach i ułożyć na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odległości- ciastka urosną). W każde ciasteczko wcisnąć kilka kawałków pozostałej czekolady. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15 minut do zezłocenia i charakterystycznego popękania. Następnie wyjąć, a po chwili, gdy lekko stwardnieją, łopatką przenieść je na kratkę do studzenia. Smacznego!

Rady:
- ciastka najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w suchym i chłodnym miejscu.


3 komentarze:

  1. Super ciasteczka :)
    Bardzo chętnie bym takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcamy do dodania przepisu do konkursu czekoladowego na zBLOGowanych :) Dziś już ostatni dzień zmagań.
    http://zblogowani.pl/akcja/terravita-zawsze-ze-mna

    OdpowiedzUsuń