18 sierpnia 2019

Ciasto jogurtowe z frużeliną malinową



Niebanalny smak klasycznego ciasta na jogurcie. Słodkość przełamuje tutaj frużelina malinowa, ale równie dobrze można zastąpić ją innymi owocami, np. porzeczkami, truskawkami, jagodami itp. Wypróbuj w swojej kuchni, nie pożałujesz... obiecuję! ;)


Składniki: (na blaszkę o wymiarach 20x35 cm)

Ciasto:
3 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny
300 g mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli

Frużelina malinowa:
200 g malin
2 łyżki soku z cytryny
50 g cukru
15 g mąki ziemniaczanej
20 ml zimnej wody

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia


Przygotowanie:

Frużelina malinowa: Maliny, sok z cytryny i cukier umieścić w garnuszku, zagotować. Następnie przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek. Jedną łyżeczkę pestek wrzucić do malinowego przecieru. W małej miseczce rozpuścić w 20 ml wody mąkę ziemniaczaną. Mieszankę wlać do przecieru malinowego i zagotować mieszając, do uzyskania gęstej frużeliny. Odstawić na bok do wystudzenia.


Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mokre i suche składniki wymieszać osobno w dwóch miskach. Następnie połączyć do uzyskania jednolitego jasnego ciasta.

Przelać do blaszki o wymiarach 20x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć frużelinę malinową (polecam przełożyć ją do foliowego woreczka, odciąć koniuszek i wyciskać na ciasto w formie podłużnych pasów. W niektórych miejscach warto zrobić kleksy, które podczas pieczenia zanurzą się w cieście i ciasto zyska na wyglądzie).

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, a po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Rady: 
  • ciasto najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (niekoniecznie w lodówce), w szczelnie zamkniętym pojemniku.

13 komentarzy:

  1. Wygląda przepięknie. Uwielbiam ciasta jogurtowe, są cudownie wilgotne i proste :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mega instagramowo :D

    PS. eksperymentujesz czasami z zamiennikami cukru? Np. ksylitol, stewia itp.? Myślisz, że wtedy ilość powinna być taka sama jak cukru? I czy taka zamiana w ogóle ma sens, czy pod wpływem wysokiej temperatury cukier to cukier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przypadku miodu temperatura ma spore znaczenie. Ksylitol spokojnie może być dobrym zamiennikiem ;). Warto jednak pamiętać, że zarówno ksylitol jak i stewia są słodsze od cukru- najlepiej zmniejszyć ilość.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. zrobienie frużeliny wcale nie jest trudne :) może zrobię takie ciasto, bo wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie takie ciasta lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń