14 lipca 2019

Mini serniczki z musem malinowym


Kremowe mini serniczki maźnięte kwaśnym musem malinowym. Nie są trudne w wykonaniu, są za to bajecznie pyszne! Dzięki pieczeniu w niskiej temperaturze zachowują swój biały kolor i aksamitność. Najbardziej przypadły do gustu moim rodzicom, którzy uwielbiają serniki pod każdą postacią. Gorąco polecam!


Składniki: (na ok. 15 sztuk)

Ciasteczkowy spód:
140 g kakaowych herbatników
30 g masła
1 łyżka mleka

Masa sernikowa:
 600 g twarogu sernikowego, mielonego
100 g śmietanki kremówki 30%
2 jajka
150 g cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

15 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
100 g malin
2 łyżki cukru pudru


Przygotowanie:

Ciasteczkowy spód: Herbatniki drobno pokruszyć na piach, np. zmiksować w malakserze. Dodać do nich stopione masło i mleko, wymieszać. Masę wyłożyć na dno 15 papilotek umieszczonych w formie na muffinki, dobrze docisnąć łyżką. Schować do lodówki.

Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wymieszać je w misce tylko do połączenia. Przelać na ciasteczkowe spody.

Maliny zmiksować na puree, a następnie przetrzeć przez sitko pozbywając się pestek. Dodać 2 łyżki cukru pudru, wymieszać. Na górę każdego serniczka nałożyć odrobinę musu malinowego i przy pomocy wykałaczki zrobić esy-floresy.

Piec w piekarniku nagrzanym do 150 st.C przez ok. 35-40 minut, aż serniczki delikatnie wyrosną i będą ścięte. Wyjąć i wystudzić, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce- wtedy smakują najlepiej! 

 

18 komentarzy:

  1. Jak przechowywać serniczki ? Muszą być cały czas w lodówce ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale wtedy w serniczkach Hitach pominęłabym polewę czekoladową :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. witam. Mam piekarnik taki elektryczny i tam się nie ustawia temp. CZy też mam piec 20 min?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi powiedzieć. Należy kontrolować stopień wypieczenia serniczków :)

      Usuń
  4. Bardzo fajnie wyglądają , pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekła Pani termoobieg czy góra-dół?

    OdpowiedzUsuń
  6. Och jak tylko zobaczyłam te zdjęcia to wiedziałam, że muszę wypróbować. Babeczki właśnie siedzą w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie ma opcji, żeby serniczki doczekały drugiego dnia takie są dobre :D

    OdpowiedzUsuń