Jeszcze kilka lat temu babcia przynosiła mi takie ptysiowe paluszki obsypane cukrem. Razem z siostrą zajadałyśmy się nimi w ogromnych ilościach. Słomki wykonane są z ciasta parzonego. Najlepiej smakują z sosem czekoladowym lub karmelowym. Na sucho też są pyszne. Polecam!
Składniki: (na ok. 60 sztuk)
Ciasto parzone:
120 g masła
150 ml wody
100 ml mleka
szczypta soli
150 ml wody
100 ml mleka
szczypta soli
160 g mąki pszennej
4 duże jajka (lub 5 małych)
4 duże jajka (lub 5 małych)
Dodatkowo:
cukier perlisty do posypania
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Ciasto parzone: Masło, wodę, mleko i sól umieścić w garnku, podgrzewać, aż masło się stopi. Gdy mieszanka zacznie wrzeć, wsypać przesianą mąkę i energicznie mieszać, aż powstanie gęste ciasto, które będzie odchodzić od ścianek garnka. Masę przełożyć do czystej miski, wystudzić.
Piec z termoobiegiem w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 18-20 minut do zezłocenia, następnie dosuszyć w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 5 minut. Wyjąć i wystudzić. Podawać, np. z sosem czekoladowym lub karmelowym. Smacznego!
Twoje wyglądają o niebo lepiej od tych sklepowych!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł ;) przepis, za Twoją zgodą, zapisuje sobie aby go wypróbować jak tylko wrócę do Polski ;)
OdpowiedzUsuńO! Ostatnio moja mama się zakochała w tych kupnych. Muszę jej kiedyś zrobić takie domowe ;)
OdpowiedzUsuń