13 marca 2016

Babka piaskowa


Sekret udanej babki piaskowej tkwi w proporcjach składników, a dokładniej w ilości użytej mąki ziemniaczanej. Im jej więcej, tym babka bardziej sypka i piaskowa. Przepisów na ten wypiek jest mnóstwo i zapewne każdy z nas ma już swój ulubiony. Taka babka jest znakomita na Wielkanoc, ale nie tylko. Sprawdzi się dobrze podczas weekendowej kawy czy też jako słodka przekąska w pracy. Po upieczeniu jest miękka w środku i chrupiąca z zewnątrz. Przepis jest przepisem prostym, a powiedziałabym wręcz podstawowym. Nic tylko zabierać się za pieczenie! ;)


Składniki:

Ciasto:
200 g miękkiego masła
200 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
5 jajek rozmiar M
szczypta soli
180 g mąki pszennej tortowej
120 g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
odrobina masła i bułki tartej do przygotowania formy
cukier puder do oprószenia


Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka i masło należy wyjąć wcześniej z lodówki. Dużą formę na babkę z kominkiem (u mnie o pojemności 3 litrów, może być nieco mniejsza) dokładnie wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 170 st.C


Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do jasności i puszystości. Stopniowo wlewać żółtka- jedno po drugim cały czas miksując. Następnie wsypać przesiane i wymieszane suche składniki (obydwie mąki wraz z proszkiem do pieczenia), krótko zmiksować. 

W innej czystej i suchej misce ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Śnieżnobiałą pianę w trzech turach wmieszać do maślanego ciasta. Początkowo można krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera (ciasto jest bardzo gęste), jednak ostatnią część białek, gdy ciasto się rozrzedzi, najlepiej wmieszać przy pomocy szpatułki.

Tak przygotowaną masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać powierzchnię. Piec w 170 st.C przez około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, a po chwili również z formy i przenieść babkę na kratkę do studzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Rady:
- zapomnijcie o wszelkich margarynach, miksach itp. Babka upieczona na prawdziwym maśle (82% tłuszczu) ma niepowtarzalny smak i aromat. Nie zamieniajcie tego składnika,
- w przepisie użyłam cukru waniliowego (domowego z prawdziwą wanilią), a nie waniliNowego. Zwróćcie na to uwagę,
- babkę najlepiej przechowywać w suchym miejscu owiniętą folią spożywczą. Dłużej zachowa świeżość i nie wyschnie. 

7 komentarzy:

  1. Powiesz mi jakiego użyłaś masła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zalecam prawdziwe masło- 82% tłuszczu. Można użyć również margaryny, ale babka będzie wtedy smakować ciut inaczej. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziękuję 😊

      Usuń
  2. Dziękuję 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. babuszka, niby takie proste ciasto ile trzeba by wyszła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Metoda prob i bledow ;-) Na pewno za ktoryms razem sie uda! Pozdrawiam!

      Usuń