24 marca 2016

Cytrynowe babeczki z lukrem


Jeszcze przed świętami wstawiam przepis na cytrynowe babeczki z lukrem. Szybkie, proste i przyjemnie cytrynowe. Przygotujemy je brudząc zaledwie dwie miski i łyżkę/trzepaczkę. Zdążycie je zrobić jeszcze na Wielkanoc! Powodzenia ;)


Składniki: (na 12-14 sztuk)

Ciasto:
2 jajka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki mleka
sok i skórka z 1 cytryny
1/2 - 2/3 szklanki cukru
szczypta soli
250 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier cytrynowy:
1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny


Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Suche składniki wymieszać (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier). W innym naczyniu wymieszać ze sobą składniki mokre (jajka, olej, mleko, wyciśnięty sok i skórkę otartą z cytryny). Zawartość obydwu misek połączyć krótko mieszając trzepaczką lub łyżką.


Tak przygotowaną masę nałożyć do silikonowych foremek na babeczki z kominkiem (babeczki można upiec również w tradycyjnych papilotkach). Piec w 180 st.C przez ok. 18-20 minut do tzw. suchego patyczka, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny cytrynowy zapach, a babeczki się ładnie zarumienią. Upieczone wyjąć z piekarnika oraz foremek i przenieść na kratkę do studzenia.

W międzyczasie przygotować cytrynowy lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny do otrzymania gęstego lukru.

Ostudzone babeczki udekorować cytrynowym lukrem. Smacznego!

11 komentarzy:

  1. piękne , chcciałabym upiec babkę ,ale żeby ona nie była zaraz sucha jaki jest na to patent?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja, by uniknąć takiej sytuacji, upieczoną babkę czy babeczki owijam w folię spożywczą lub aluminiową, wkładam do pojemnika i szczelnie zamykam. Przechowuję w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce :)

      W łatwy sposób można również babce przywrócić świeżość wkładając ją na kilka minut do nagrzanego piekarnika lub na chwilkę do mikrofalówki :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Ale urocze babeczki. Do koszyczka taka jedna idealna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładne zdjęcia! Uwielbiam takie babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam serdecznie :)

    Czy te babeczki można zamrozić? Chciałabym oszczędzić sobie czasu i upiec je wcześniej ;)

    Pozdrawiam,
    Ania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      Oczywiście można mrozić. Najlepiej szczelnie zawinąć babeczki w folię, włożyć do woreczka i do zamrażarki ☺
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziękuję ślicznie za tak szybką odpowiedź :D
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. pyszne. pachnące i wilgotne. mniamu

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdzie można kupić takie foremki na babeczki?

    OdpowiedzUsuń