5 marca 2016

Klasyczny sernik bez spodu (wiedeński)


Klasyczny sernik bez spodu oblany czekoladową polewą. Słodki, z wyczuwalną skórką z pomarańczy. Degustując, koncentrujemy się wyłącznie na serze- polewa to jedynie propozycja podania. Jajka ubijamy osobno z cukrem pudrem, co sprawia, że sernik pięknie rośnie w piekarniku, ale podczas studzenia opada. Pozostaje ogromna puszystość. To podstawowa wersja, którą rozszerzyć można m.in. o rodzynki lub inne ulubione bakalie. Udanych wypieków!


Składniki: (na tortownice o średnicy 24 cm)

Masa serowa:
1 kg tłustego twarogu sernikowego*
30 g masła*
15 g mąki pszennej
15 g mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 1 pomarańczy, sparzonej
7 jajek
250 g cukru pudru
  
Polewa czekoladowa:
80 g gorzkiej lub deserowej czekolady
40 g masła

* uwaga! Do sernika użyłam sera Mój Ulubiony z Wielunia, który charakteryzuje się sporą zawartością tłuszczu (26 g tłuszczu na 100 g produktu). Dlatego też ilość masła w przepisie jest nikła (zaledwie 30 g). Jeśli korzystacie z sera mniej tłustego, możecie zwiększyć ilość masła do 150-200 g.


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 170 st.C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 

Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić, przestudzić. Mielony twaróg zmiksować ze stopionym masłem, mąkami i skórką otartą z wcześniej sparzonej pomarańczy. W innej dużej misce ubić jajka z cukrem. Potrwa to dobre kilka minut- jajka staną się jasne i puszyste. Jajeczną pianę stopniowo wlewać do twarogu, miksować na niskich obrotach miksera. 


Masę serową przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec w 170 st.C przez 60 minut, aż sernik urośnie, zarumieni się i będzie ścięty (może delikatnie popękać). Po tym czasie studzić w uchylonym piekarniku. Podczas studzenia sernik opada, więc warto nożykiem oddzielić go od rantów tortownicy, by nierówność była mniejsza. Następnie schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc).

Polewa czekoladowa: Masło stopić, wrzucić posiekaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Polewę wyłożyć na sernik, wstawić do lodówki, aż polewa stwardnieje. Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Justynko, sernik po prostu perfekcyjny :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny, chętnie bym zjadła kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ŚLICZNY WYPRÓBUJĘ W TYM TYGODNIU A POTEM ZROBIĘ NA ŚWIĘTA DZIĘKI :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robie jutro rano :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mokra i piankowa konsystencja jest. Tak ma byc?

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam :-) A ta piankowa konsystencja jest przed pieczeniem?? Jesli tak, tak ma wlasnie byc ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dziekuje za ten przepis, probowalam rowniez z brzoskwiniami itd ale najwazniejsze jest to ze potrafie zrobic to ciasto tak zeby bylo zjadliwe :O
    PS. Przepis znam juz na pamiec bo serniki byly co tydzien :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy mogę użyć sera z wiaderka President? Jesli tak, to dawac wtedy masło jak jest w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można użyć tego sera. Masło bez zmian :)

      Usuń
    2. Proszę zapoznać się z odświeżoną wersją przepisu :).
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń