3 kwietnia 2016

Sok marchwiowo-jabłkowy, czyli bomba beta-karotenu!


Szykuje się piękna niedziela! A co wypić o poranku w tak piękny dzień? Oczywiście sok domowej roboty. Masz 5 minut? Zrób marchwiowo- jabłkową bombę beta-karotenu. Jedna szklanka to zastrzyk energii i witamin. Polecam i apeluję do wszystkich rodziców- nie kupujcie soków! Róbcie je w domu. Obiecuję, że Wasze dzieci je pokochają :)



Składniki: (na 3 porcje) 

1 kg jabłek
500 g marchwi
garść dowolnych orzechów lub odrobina oliwy/oleju


Przygotowanie: 


Jabłka oraz marchewki obrać i pokroić na mniejsze części. Owoce wrzucać do sokowirówki. Powstały sok przelać do szklanek. Podawać od razu najlepiej zagryzając ulubionymi orzechami lub dodając do soku odrobinę oliwy/ oleju. Zawarty w marchewce beta-karoten przetwarzany jest na witaminę A, która rozpuszczalna jest w tłuszczach. W związku z tym, by pozwolić na lepsze wykorzystanie składników odżywczych zawartych w marchewkach, zaleca się łączyć to warzywo z niewielkim dodatkiem tłuszczu, np. w postaci wyżej wspomnianych orzechów czy też oliwy. Na zdrowie!

2 komentarze: