9 sierpnia 2019

Gryczane babeczki z bananami i orzechami


Dzisiaj babeczki w wersji fit! Mąka pszenna zastąpiona bezglutenową gryczaną, biały cukier- cukrem trzcinowym. Rolę jajek odgrywają tu banany. Musicie upiec te babeczki już teraz! Roboty z nimi bardzo mało, a smak powalający. Polecam! ;)


Składniki: (na ok. 12 sztuk)

Suche:
150 g mąki gryczanej
30 g mąki owsianej
150 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
100 g orzechów włoskich, posiekanych

Mokre:
250 g bananów (waga po obraniu)
100 ml oleju rzepakowego
100 ml wody
1 łyżka soku z cytryny 

Dekoracja:
12 połówek orzechów włoskich
1-2 łyżeczki masła orzechowego


Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki wymieszać w misce, w innej zmiksować blenderem składniki mokre (na gładko- tak, by kawałki bananów nie były widoczne). Zawartość obydwu misek połączyć.

Powstałą masę przelać do 3/4 wysokości papilotek umieszczonych w formie na muffinki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia.

Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Udekorować orzechami włoskimi przyklejając je do babeczek masłem orzechowym. Smacznego!

Inspiracja: książka Kingi Paruzel "Fit Słodkości".

23 komentarze:

  1. porywam jedną..no dobra...albo i dwie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenie smaków, poproszę jedną taką babeczkę na spróbowanie :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuję na listę do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie zdrowsze wersje deserów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gryka my love <3 Uwielbiam ten charakterystyczny smak i pasuje mi on do wszystkiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kupiłam dzisiaj wszystkie składniki i wieczorem biorę się za pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy w tym przepisie można zastąpić banany jajkiem? Mam uczulenie na ten owoc, a chętnie bym wypróbowała takich pyszności :) No i pytanie dodatkowe: 250 g banana to ile jajek? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale myślę, że 2 jajka i powinno być okey ;)

      Usuń
  8. Chętnie śrubuję taki przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie odkryłam Twojego bloga i jestem zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Brzmi to wszystko przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń