22 czerwca 2016

Kefirowe muffinki z rabarbarem i kokosową kruszonką


Sezon na rabarbar jest dosyć krótki. Z tego też powodu, gdy tylko ujrzymy te łodyżki na targu, od razu działajmy! Kefirowe muffinki z kokosową kruszonką i rabarbarem przygotujemy migiem. Dzięki kefirowi są długo wilgotne. Pamiętajcie, by składniki ciasta były w temperaturze pokojowej. Polecam!


Składniki: (na 15-18 sztuk)

Ciasto:
2 jajka
1 szklanka kefiru
1/2 szklanki oleju
3/4 - 1 szklanka cukru
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki wiórków kokosowych
250 g rabarbaru

Kruszonka:
50 g zimnego masła
70 g mąki pszennej tortowej
50 g cukru
2 łyżki wiórków kokosowych


Przygotowanie:
  
Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić palcami na kruszonkę. Schować do lodówki.


Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Jajka roztrzepać w misce z kefirem i olejem. Wsypać suche składniki oraz rabarbar, wymieszać trzepaczką do połączenia.

Masę nałożyć do 3/4 wysokości papilotek. Wierzch posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut do zezłocenia. Wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie!!!

    W wolnej chwili zapraszam do siebie
    http://the-fight-for-a-dream.blogspot.com/
    Blog się spodoba? Zaobserwuj!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis.
    Jeśli tylko da się je upiec na ksylitolu zamiast cukru i użyć proszku do pieczenia bez fosforanów - mogłabyś go zgłosić do mojej akcji Miss Babeczki na Mikserze.
    Wystarczy spełnić kilka warunków i już można wypiec sobie atrakcyjne nagrody, jak bielizna Kinga, ekoprodukty Bioplanet i akcesoria kuchenne Borner.
    Zachęcam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. genialne są! dziś zrobiłam z truskawkami! pycha

    OdpowiedzUsuń