30 października 2019

Chleb bezglutenowy


Już wielokrotnie podchodziłam do wypieku chleba bez glutenu. Przygotowywałam go zarówno z gotowych mieszanek mąk dostępnym w sklepach, jak również mieszałam bezglutenowe mąki sama w domu. Efekty były różne, długo szukałam tego "złotego środka". Dzisiejszy przepis jest moim ulubionym na bezglutenowy domowy chleb. Wykorzystujemy tu cztery rodzaje mąki: gryczaną, ryżową, kukurydzianą i ziemniaczaną. Chleb obfituje w takie nasiona jak słonecznik, siemię lniane, a także orzechy laskowe. Ciekawym dodatkiem są ugotowane ziemniaki, które przedłużają świeżość bochenka. Na pierwszy rzut oka, chleb wygląda. jakby pieczony był na zakwasie, a nie na drożdżach. Jest dość zbity, ciężki, jednak niesuchy. Polecam nie tylko osobom z nietolerancją glutenu.


Składniki: (na keksówkę o wymiarach 30x10 cm)

Ciasto:
25 g świeżych drożdży
450 ml ciepłej wody
30 g miodu
15 g soli
200 g mąki gryczanej
100 g mąki ryżowej
100 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g słonecznika
30 g siemienia lnianego
50 g orzechów laskowych
150 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków

Dodatkowo:
odrobina masła/oliwy oraz mąki gryczanej do przygotowania formy
20 g słonecznika do posypania


Przygotowanie:

Ciasto: Drożdże wkruszyć do miski, wlać ciepłą wodę i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie krótko wymieszać i przełożyć ciasto do keksówki o wymiarach 30x10 cm, którą uprzednio wysmarować masłem/oliwą i obsypać mąką gryczaną (dodatkowo można wyłożyć papierem do pieczenia, co ułatwi wyjmowanie chleba z formy). Posypać dodatkowym słonecznikiem  (20 g). Ponownie pozostawić na 30 minut- ciasto powinno urosnąć prawie po same krawędzie keksówki.


Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C przez około 50 minut do ładnego zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i formy, od razu umieścić na kratce do studzenia. Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Chętnie wypróbuję. Niedawno koło mojego domu otworzyła się piekarnia bg, ale serce mi pęka jak mam wydać 6zł za bułkę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować domową wersję :)
      To nie to samo co chleb z glutenem, ale również bardzo smaczny!

      Usuń
  2. Dzięki Tobie polubiłam pieczenie chleba, więc i ten chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbuję, bo słyszałam wiele dobrego

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję, dziękuję, dziękuję! Pyszny jest ten chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najprostszy i mega sycący chleb - wystarczy samo masło żeby zjeść cały.

    OdpowiedzUsuń