23 lipca 2019

Jagodzianki- najlepsze!


Co cechuje dobrą jagodziankę? Przede wszystkim proporcja jagód do ciasta- chyba każdemu z nas zdarzyło się kupić jagodziankę, która z zewnątrz wyglądała zachęcająco, a po przekrojeniu była jednym wielkim oszustwem- nikła ilość jagód, oszczędność na produktach, brak maślanego smaku...
Przychodzę dzisiaj z pomocą i dzielę się z Wami przepisem na domowe najlepsze jagodzianki, które po brzegi wypełnione są jagodami, mają obłędny maślany posmak wilgotnego ciasta i chrupiącej kruszonki. Po ugryzieniu w ustach dzieją się cuda! Wyczuwamy słodycz, którą łamie kwasowość. Kubki smakowe szaleją i proszą o więcej. To najlepszy przepis na jagodzianki! Skusisz się? Wypróbujesz? Zachęcam! Przeżyj tę jagodową przygodę :).


Składniki: (na 12 jagodzianek)

Ciasto:
25 g świeżych drożdży
150 ml ciepłego mleka
400 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
szczypta soli
4 żółtka
70 g cukru
70 g kwaśnej śmietany 18%
70 g miękkiego masła

Nadzienie:
500 g świeżych jagód
70 g cukru
30 g mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

60 g zimnego masła
60 g cukru
120 g mąki pszennej

Lukier:
100 g cukru pudru
2 niepełne łyżki mleka

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka


Przygotowanie:

Ciasto: Odważyć wszystkie potrzebne składniki. Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, zalać 50 ml mleka i wymieszać do rozpuszczenia. Wsypać 2 łyżki mąki, ponownie wymieszać. Rozczyn drożdżowy odstawić na bok na 20 minut do wyrośnięcia.

Resztę mąki i cukru wsypać do miski, wlać mleko, dodać szczyptę soli, żółtka, kwaśną śmietanę oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić mikserem z hakiem do uzyskania elastycznego i lepkiego ciasta. Pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło.

Ciasto pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na całą noc (8-12 h). 


Nadzienie: Jagody przemyć pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz cukrem.


Kruszonka: Składniki rozetrzeć palcami do uzyskania sypkiej kruszonki, schować do lodówki.


Ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część rozwałkować na placuszek, nałożyć 2 spore łyżki jagód (lub więcej!) i zlepić w pieroga. Uformować w podłużną bułkę i umieścić na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odległości- jagodzianki urosną). Odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut do napuszenia.
  


Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Jagodzianki wysmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i obficie posypać kruszonką. Piec w powyższej temperaturze przez 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią i zaczną pięknie pachnieć. Upieczone wyjąć, a po kilku minutach przenieść na kratkę do studzenia. 

Lukier: Cukier puder wymieszać z mlekiem. Jagodzianki maznąć białym lukrem. Smacznego!

Rady:
  • tylko masło! Nie myślcie nawet o żadnych miksach czy margarynach. Maślane ciasto i maślana kruszonka to pełnia smaku i aromatu!
  • jestem zdania, że im więcej jagód w jagodziankach, tym lepiej! Nie żałujcie ich.
  • do ciasta można użyć drożdży suchych. Dajemy ich wtedy 2x mniej niż świeżych i pomijamy przygotowanie rozczynu drożdżowego.
  • kruszonki jest sporo, jednak polecam w całości wysypać ją na jagodzianki. Nie przejmujcie się, jeśli sporo wyląduje na blaszce- będzie wtedy więcej do podjadania ;).
 

25 komentarzy:

  1. nie wątpię, że dobre, ale bardzo przekombinowane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis został zmodyfikowany. Zachęcam do zapoznania się z odświeżoną wersją :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Piękne! Jagodzianki to moje ulubione bułki słodkie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam dziś z 8 letnim chrześniakiem są przepyszne, nie dodawałam jednak ani mąki żytniej ani serka mascarpone. Co prawda z niektórych wyciekł sok, ale po wystudzeniu nie przeszkadzało to w pałaszowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie ciesze, ze smakowaly ;-) Zycze smacznego. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Przepis został zmodyfikowany. Zachęcam do zapoznania się z odświeżoną wersją :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Najpyszniejsza rzecz na świecie *-*

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj musze je zrobic, uwielbiam takie wypchane po brzegi jagodzianki <3

    OdpowiedzUsuń
  6. już mi pachnie w domu, a nawet nie zabrałam się za pieczenie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy konieczne jest zostawienie ciasta na całą noc w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej, choć można zostawić na 60-90 minut w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia :)

      Usuń
  8. Jagodzianka to zdecydowanie moja ulubiona drożdżówka <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. idealne na śniadanie, obiad i kolację :D

    OdpowiedzUsuń