27 lipca 2016

Kakaowe placuszki z kaszy gryczanej


Ugotować kaszę, wrzucić wszystko do jednego naczynia i zmiksować! Tyle roboty... ;). Na śniadanie, podwieczorek albo deser. Te placuszki sprawdzą się o każdej porze dnia. Kakaowe z kaszę gryczaną i to bez glutenu! Koniecznie polane zdrową polewą czekoladową. Skusisz się? Polecam! 


Składniki: (na ok. 20 placuszków)

Placuszki gryczane:
100 g suchej kaszy gryczanej (nieugotowanej)
szczypta soli
2 jajka 
1 białko
50 g miodu
100 ml mleka
40 g mąki ryżowej
2 łyżeczki naturalnego kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
odrobina oleju do natłuszczenia patelni

Fit polewa czekoladowa:

2 łyżki miodu
1 łyżeczka naturalnego kakao


Przygotowanie:

Placuszki gryczane: Kaszę gryczaną ugotować na sypko we wrzącej wodzie. Wystudzić. Następnie przełożyć do wysokiego naczynia i zbledować ze wszystkimi składnikami placuszków na jednolitą masę. Pozostawić na 2 minutki.

Na rozgrzaną patelnię delikatnie natłuszczoną olejem nakładać porcje ciasta (1 łyżka masy= 1 placuszek). Smażyć z obu stron przewracając łopatką. 

Fit polewa czekoladowa: Miód wymieszać z kakao do uzyskania jednolitej polewy. Polać nią jeszcze ciepłe placuszki. Smacznego!


 

3 komentarze:

  1. pysznie wyglądają!
    Zapraszam do mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis. Robiłam takie placuszki z mąki gryczanej, ale z gotowanej kaszy jeszcze nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń