31 sierpnia 2016

Bananowe placuszki z masłem orzechowym


Jedno z moich ulubionych śniadań, tuż obok owsianki. Bananowe placuszki na jogurcie z masłem orzechowym. Nie tylko zdrowe, ale również bardzo syte, puszyste i smaczne. Ogromnym plusem jest czas przygotowania, który zamyka się w 10 minutach. Polecam do szkolnego pudełka lub jako przekąska do pracy!


Składniki: (na około 15 sztuk)

Placuszki:
2 jajka
szczypta soli
200 g jogurtu naturalnego
100 g mąki pszennej razowej
2 małe dojrzałe banany (lub 1,5 większego)
2 łyżeczki masła orzechowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
odrobina oleju do natłuszczenia patelni
miód, fistaszki, masło orzechowe do podania


Przygotowanie:

Placuszki: Banany obrać, przecisnąć przez praskę. Trzepaczką wymieszać w misce z pozostałymi składnikami.

Na rozgrzaną patelnię natłuszczoną olejem nakładać porcje ciasta (1 porządna łyżka masy = 1 placuszek). Smażyć na średnim ogniu z obu stron do ładnego zezłocenia. Podawać na ciepło lub na zimno z miodem, plasterkami banana i masłem orzechowym. Smacznego!

Rady:
  • jeśli chcecie, możecie dosłodzić ciasto na placuszki odrobiną miodu lub ksyliotolem. Ja to pomijam, gdyż dojrzałe banany dodają placuszkom słodyczy. Podobnie jak słodkie dodatki, z którymi je podajemy. 

10 komentarzy:

  1. O matulu, muszę je spróbować. Kocham banany i masło orzechowe. Te połączenie jest najlepsze! :) Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast mąki pszennej może być jakaś inna mąka -ale bezglutenowa ? i jeśli tak -to jaka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można użyć mąki bezglutenowej :) Jaka?? To już zależy od Pani ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Właśnie się robią na śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś na śniadanie były te placuszki i były mega pyszne 💖 😍 nie wiem ile Ty Justynko jesz ich na sniadanie ale ja zjadłam tylko 3 ba są tak sycace że już więcej nie mogłam 😉😋

      Usuń
    2. heh, to prawda, są nieco sycące :D

      Usuń