4 sierpnia 2016

Budyń jaglany z malinami


Ten budyń powalił mnie na kolana! Słysząc „budyń”, zazwyczaj wyobrażamy sobie niewielkie opakowanie z aromatycznym proszkiem w środku. Tak... ja również bardzo często sięgam po budyń ze sklepu- jest szybszy i wygodniejszy! Dzisiaj jednak namawiam Was do zrobienia zdrowszej wersji tego deseru. Budyń z kaszy jaglanej ma bardzo charakterystyczny smak, który wręcz uwielbiam. Do tego te maliny na wierzchu...poezja! Z przepisu otrzymujemy dwie porcje. Polecam!


Składniki: (na 2 porcje)

100 g kaszy jaglanej
500 ml mleka
1-2 łyżki miodu
100 g malin


Przygotowanie:

Kaszę jaglaną zmielić w młynku do kawy na mączkę. Przesypać do garnka, zalać mlekiem. Całość gotować przez około 10 minut nieustannie mieszając, by nie utworzyły się grudki i by kasza nie przywarła do dna garnka. Gotować do wyraźnego zgęstnienia. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego przestudzenia co jakiś czas mieszając. Dopiero do przestudzonego, lekko ciepłego budyniu wmieszać miód (zachowamy tym samym niezbędne składniki odżywcze zawarte w miodzie). 

Jaglany budyń przelać do dwóch miseczek lub pucharków. Podawać ze zblendowanymi malinami. Smacznego!

Rady:
  • by pozbyć się goryczki z kaszy jaglanej, warto przed zmieleniem delikatnie podprażyć ją na suchej patelni, a następnie przelać na sicie pod bieżącą wodą- najpierw zimną, potem gorącą,
  • smak budyniu można wzbogacić o cynamon, kakao lub dowolne bakalie.
  • jeśli utworzą się grudki, można po ugotowaniu zblendować budyń do gładkości,
  • drugim sposobem na przygotowanie budyniu jest ugotowanie kaszy jaglanej w mleku do miękkości bez wcześniejszego mielenia, a następnie zblendowanie jej na gładki budyń (dobra opcja jeśli nie posiadamy młynka do kawy),
  • jeśli nie lubicie, gdy pestki malin "chrupią" Wam pod zębami, możecie zmiksowane maliny przetrzeć przez sitko.

7 komentarzy:

  1. A ja mam pytanie. Czym zmielić kasze, jeśli nie ma sie młynka?
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chmm.. pozostaje blender, malakser, maszynka do mięsa. Można również spróbować w możdzieżu :D Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Ja kaszę jaglaną na budyń gotuję w całości i jak jest już miękka przekładam do większego naczynia i blenduję na masę budyniową, wychodzi równie smaczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobry pomysł :) Wypróbuję kiedyś. Pozdrawiam! :)

      Usuń
    2. Ja takim budyniem pokryłam kiedyś sernik z koziego twarogu z malinami... Pycha..

      Usuń
  3. Taki prosty przepis a ja zawsze szukam odpowiedniej chwili zeby go zrobic �� wszysykie skladniki zawsze mam w domu!

    OdpowiedzUsuń