4 sierpnia 2019

Sernik na kruchym cieście z czerwoną porzeczką


Sernik w kruchym cieście to klasyka nie do przebicia. Delikatna nuta waniliowa wyczuwalna w serze i czerwone porzeczki, które przełamują słodycz. By uniknąć namoknięcia spodu, podpiekamy go wcześniej kilka minut w piekarniku. Ciasto nada się do pudełka na wakacyjne wędrówki i wycieczki. Udanych wypieków!


Składniki: (na blaszkę o wymiarach 20x35 cm)

Ciasto kruche:
200 g zimnego masła
350 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
120 g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Masa serowa:
1 kg sera twarogowego, mielonego
100 g miękkiego masła
5 jajek
220 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 op. budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
1 łyżka mąki pszennej

Dodatkowo:
400 g czerwonych porzeczek
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
cukier puder do oprószenia


Przygotowanie:

Ciasto kruche: Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać. Następnie dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto w jednolitą kulę ciasta. Podzielić na dwie równe części, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i schować do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie jedną część ciasta rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć na spód blaszki o wymiarach 20x35 cm, którą uprzednio wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem, a następnie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 12 minut. W tym czasie przygotować masę serową...

 

Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć z cukrem do jasności, dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować jedynie do połączenia. 

Masę serową wylać na podpieczony gorący/ciepły spód ciasta. Na górę wysypać czerwone porzeczki i wyłożyć startą na tarce drugą część  ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 50-55 minut do zezłocenia i delikatnego wyrośnięcia (sernik może popękać).

Wyjąć i pozostawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc). Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Rady:
  • sernik można upiec z dowolnymi owocami. Jagody, maliny, brzoskwinie też się sprawdzą!

15 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. dawno nie jadłam sernika ;) szkoda tylko, że nie mogę, bo ten wygląda naprawdę pysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. kwaśność porzeczki musi cudownie przełamywać smak sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  5. obłędnie wygląda ten sernik!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham serniki z kwaśnymi owocami. Petarda!

    OdpowiedzUsuń
  7. SERNIK PYSZNY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ZAMIAST PORZECZEK DAŁAM BORÓWKĘ AMERYKAŃSKĄ!
    SZCZERZE POLECAM!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń