30 maja 2019

Czekoladowe ciastka z masą krówkową i orzeszkami ziemnymi


Dzisiaj połączenie kruchych czekoladowych ciastek ze słodką masą krówkową i prażonymi orzeszkami ziemnymi, które warto posolić dla kontrastu. Będą ozdobą niejednego stołu, ich bogaty smak urzeknie wszystkich gości. Do kawy, herbaty, na drugie śniadanie. Polecam!


Składniki: (na 16-17 sztuk)

Ciasto:
50 g gorzkiej czekolady
150 g miękkiego masła
80 g cukru pudru
szczypta soli
1 żółtko
200 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
10 g naturalnego ciemnego kakao

Dodatkowo:
200 g masy krówkowej z puszki
150 g prażonych orzeszków ziemnych
30 g gorzkiej czekolady
1-2 łyżeczki mleka


Przygotowanie:

Ciasto: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości. Dodać szczyptę soli, żółtko oraz przestudzoną płynną czekoladę. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao, zmiksować do połączenia. 


Po tym czasie z czekoladowego ciasta odrywać kawałeczki (u mnie po 30 g), formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczać w dłoniach na płaskie krążki. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odległości. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 12-14 minut do wyrośnięcia i delikatnego popękania. Następnie wyjąć, a po chwili przenieść na kratkę do studzenia. 

Ostudzone ciasteczka wysmarować masą krówkową i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi (dla kontrastu smakowego warto je posolić). Udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z mlekiem (polecam przełożyć czekoladę do foliowego woreczka lub tutki z papieru do pieczenia. Odciąć koniuszek i tak udekorować ciastka). Smacznego!

Rady:
- zamiast orzeszków ziemnych polecam również nerkowce, pekan, orzechy włoskie i migdały.

13 komentarzy: