26 października 2019

Czekoladowe ciasto z budyniem i jabłkami


Kruchy ciemny spód, cynamonowe jabłka i słodki budyń waniliowy. Ciasto najlepsze na następny dzień, po nocy spędzonej w lodówce. Nie zdziwiłoby mnie jednak, gdyby nie dotrwało do rana, jest naprawdę wyśmienite! Z białek, które pozostaną po przygotowaniu tego ciasta, polecam upiec, np. bezowe gniazdka.


Składniki: (na blaszkę o wymiarach 20x30 cm)

Kruche ciasto czekoladowe:
200 g zimnego masła
350 g mąki pszennej
30 g naturalnego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g cukru pudru
4 żółtka

Budyń:
700 ml mleka
120 g cukru
3 żółtka
2 op. budyniu waniliowego (2x40 g)

Jabłka:
500 g jabłek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia


Przygotowanie:

Kruche ciasto czekoladowe: Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać z masłem, następnie dodać żółtka i szybko zagnieść w jednolitą kulę ciasta. Podzielić na dwie równe części. Jedną owinąć w folię i schować do lodówki, drugą od razu rozwałkować na papierze do pieczenia na wymiar blaszki (20x30 cm). Papier z ciastem włożyć do formy, ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce 30 minut. 


Budyń: Odlać pół szklanki mleka, rozpuścić w nim żółtka i budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem w garnku. Wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia i ponownego zagotowania. Zdjąć z palnika.

Jabłka: Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wymieszać z cynamonem i cukrem.

Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Spód ciasta podpiec przez 10 minut. Wyjąć, od razu poukładać plasterki jabłek (ciasno obok siebie), zalać ciepłym/gorącym budyniem i przykryć II częścią ciasta z lodówki, które tak jak poprzednio cienko rozwałkować na prostokąt o wymiarach blaszki. Ponakłuwać widelcem. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 40 minut. Wyjąć, a po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

27 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie połączenia :) Chrupiące ciasto, miękki środek, owocowy dodatek - ta różnorodność bardzo mi odpowiada!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to prawda, smaki świetnie ze sobą współgrają. Polecam! :)

      Usuń
  2. Zrobiłam wczoraj, wyszło przepysznee! ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie. Bardzo chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A gdyby tak z białek ubić bezę i wyłożyć na wierzch?😏

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda na takie ciasto, które jestem w stanie zjeść w całości :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż się prosi o zamoczenie w kawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto przepyszne, trochę czasochłonne, ale warto!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy wymieszane gruszki z jabłkami też będą ok?

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha! Idealne ciasto na jesienne "coś bym zjadła" :)

    OdpowiedzUsuń