30 września 2016

Domowa granola


Granola ma wiele zastosowań. Można ją jeść na śniadanie w towarzystwie ciepłego mleka, jogurtu, można zajadać z miodem, bądź też na sucho. Sprawdzi się doskonale jako dodatek do ciast, deserów i domowych batoników. Charakteryzuje się chrupkością i co istotne, możemy ją dowolnie modyfikować. Granola, którą Wam proponuję, jest bardzo bogata w orzechy, migdały i inne nasiona. Zachęcam Was do stworzenia swojej ulubionej wersji tego przysmaku ;).


Składniki:

250 g płatków owsianych górskich
50 g płatków  kokosowych
50 g płatków migdałowych
50 g orzechów włoskich
50 g pestek dyni
50 g słonecznika łuskanego
50 g siemienia lnianego
50 g sezamu
1 płaska łyżeczka cynamonu
2 łyżki stopionego oleju kokosowego
150 g płynnego miodu
1 mniejsze jabłko, obrane i starte na drobnych oczkach
50 g suszonej żurawiny


Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz suszonej żurawiny umieścić w dużej misce i wymieszać. Następnie przesypać na dużą płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez 35-40 minut, aż ładnie się zarumieni. W tracie pieczenia należy granolę kilkukrotnie mieszać drewnianą łyżką, by równomiernie się upiekła.

Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić- granola stanie się chrupiąca. Na koniec wmieszać suszoną żurawinę (można pokusić się także o gorzką czekoladę). Przechowywać w zamkniętym słoju lub pojemniku. Smacznego!

1 komentarz: