9 września 2016

English muffins- bułki z patelni


Angielskie bułeczki bez użycia piekarnika- wystarczy patelnia. W smaku bardzo przypominają tradycyjne bułki pszenne. Tak jak one są miękkie i puszyste. Podczas przygotowywania English muffins ważny jest czas „smażenia” bułeczek na patelni. W przepisie podałam, by smażyć je około 10 minut z każdej strony, ale ten czas może się skrócić lub wydłużyć. Należy kontrolować, czy bułeczki się nie przypalają.


Składniki: (na 10 bułek)

Ciasto:
14 g drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru
50 ml ciepłej wody
450 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
250 ml ciepłego mleka
30 g miękkiego masła

Dodatkowo:
mąka ziemniaczana do obtoczenia bułek
odrobina oleju do wysmarowania patelni


Przygotowanie:

Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier oraz 2 łyżki przesianej mąki. Wymieszać i odstawić na bok na 20 minut do wyraźnego wyrośnięcia rozczynu. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać sól, wyrośnięte drożdże oraz wlać mleko. Całość wyrabiać mikserem z hakiem, aż będzie sprężyste i jednolite pod koniec dodając miękkie masło. 

Wyrobione ciasto pozostawić w misce na 60 minut w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką. 



Po tym czasie, gdy ciasto pięknie urosło, krótko zagnieść je dłońmi na kuchennym blacie oprószonym mąką, a następnie podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, którą na końcu spłaszczyć dłonią i obtoczyć z obu stron w mące ziemniaczanej.


Uformowane bułeczki przenieść na papier do pieczenia (dobrze jest go również oprószyć mąką ziemniaczaną, by bułeczki podczas wyrastania się nie przykleiły od spodu). Pozostawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do napuszenia. Pamiętajcie, by kładąc bułki na papier zachować odległości między nimi (urosną).

Po tym czasie patelnię z nieprzywierającym dnem wysmarować olejem i rozgrzać. Bułeczki delikatnie zdjąć z papieru (najlepiej łopatką, by ich nie odgazować). Umieścić na rozgrzanej patelni.

Smażyć na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 10 minut z obu stron. Czas ten może ulec zmianie. Zajadać po przestudzeniu lub prosto z patelni. Smacznego! :)

Rady:
- bułki można zrobić na suchych drożdżach. Pomijamy wtedy przygotowywanie rozczynu.

Inspiracja: klik

6 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie.
    Oleju do 'smażenia' powinno być więcej czy tak aby delikatnie zakryć dno?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Delikatnie wysmarować patelnię olejem :) Nie więcej. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. czyli nie ma sensu robić takich bułeczek na śniadanie, bo przygotowywanie i czekanie, aż to wszystko spuchnie, wyrośnie trwa ze 2-3 godziny :D

    OdpowiedzUsuń
  3. No niestety, ale nie wyszły. Mimo takich samych proporcji (robiłam już dwa razy), za każdym razem zakalec...chyba to zostawię, bo szkoda mi czasu, zostane przy takich z piekarnika, przynajmniej zawsze mi wychodzą. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń